Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 12.05.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
12. maj 2006 - izvleček


Predviden razvoj vremena

V soboto bo večinoma sončno, le občasno bo zmerno oblačno.Pihal bo jugozahodni veter. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno. V večjem delu Slovenije bodo krajevne plohe ali nevihte. Proti večeru se bo od zahoda delno zjasnilo.
V ponedeljek in torek bo večinoma sončno in postopno spet topleje.

Razmere v gorah

Po poročilih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, je bilo v sredo in četrtek večinoma sončno in toplo vreme. Ničla je bila nad 2500 m. Bilo je nekaj krajevnih ploh. Sneg se tali in seseda, le po najvišjih vrhovih so temperature še dovolj nizke, da je ta proces precej počasnejši. Sredi dneva se sneg zmehča, ponoči pa pomrzne le v visokogorju. Na 1500 m je v Julijskih Alpah do 60, na 2500 m pa od 220 do 430 cm snega. V Savinjskih Alpah, Karavankah je na 1500 m sneg večinoma le v osojah ter na nekaterih
planotah. Višina snežne odeje je precej neizenačena. Snežna odeja je v visokogorju zjutraj pomrznjena, čez dan se zmehča. Nižje je sneg večinoma mehak. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, sredi dneva in popoldne se zlasti na prisojnih pobočjih poveča na 2. stopnjo. Zjutraj je sneg v visokogorju pomrznjen, zato so za varno hojo potrebne dereze.
V petek in soboto bo sončno vreme. Ničla bo nad najvišjimi vrhovi. V nedeljo bo ob prehodu hladne fronte precej oblačno, občasno bodo krajevne padavine, tudi plohe in nevihte. Meja sneženja bo na okoli 2200 m. Nekoliko se bo ohladilo. Sneg se bo nižje talil, višje pa ga bo zapadlo nekaj centimetrov. Nevarnost snežnih plazov se ne bo spremenila.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.