Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 19.07.06

GRS je posredovala štirikrat - Predviden razvoj vremena

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
19. julij 2006 - izvleček


Ob 7.55 so reševalci Postaje GRS Kamnik odšli na Veliko planino, kjer je v pastirskem stanu zaradi kapi umrl moški. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 10.00 so reševalci Postaje GRS Mojstrana ob pomoči helikopterja Slovenske policije z dežurno ekipo posredovali pod vrhom Kukove špice v Julijcih, kjer so oskrbeli obolelega planinca in ga prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Ob 11.48 je policijski helikopter prepeljal 17-letno tujo planinko, ki ni mogla sestopiti zaradi močno ožuljenih nog, s koče na Kredarici do Rudnega polja na Pokljuki.

Ob 18.28 so reševalci Postaje GRS Kranjska Gora in helikopter Slovenske policije posredovali v severni steni Prisojnika, kjer so se izgubili tuji planinci. Pogrešane planince so našli nepoškodovane in jih z vrha Ajdovske deklice prepeljali v dolino.

OPOZORILO
Za skoraj vso Slovenijo velja velika požarna ogroženost naravnega okolja
!

Predviden razvoj vremena

V četrtek in petek bo jasno. v petek popoldne so v gorskem svetu možne prve vročinske nevihte.
V soboto in nedeljo bo večinoma sončno in vroče. V popoldanskem in večernem času bodo predvsem v severni Sloveniji nastale posamezne vročinske nevihte.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

5 komentarjev na članku "Bilten URSZR za 19.07.06"

Igor Pavlič,

Glede na to, da je pri nas (v SLO) račun potrebno izdati 8 dni po opravljeni storitvi, bi bilo ta teden pričakovati, da uradna oseba obelodani naslovnika in višino izstavljenega računa. Morda gre pa za poslovno skrivnost, let je bil mogoče komercialen ali pa celo donatorski, mogoče tudi v okviru NATO projektov, vsekakor bi bilo zanimivo odkriti tenčico s poslovanja helikopterjev za tujce (za stare in nove državljane ES).

Pavle


Matevž Vučer,

Predvsem pa, če so izdali račun tuji planinki, ki zaradi močno ožuljenih nog ni mogla sestopiti v dolino...


Igor Zlodej,

Težko je soditi o upravičenosti tovrstnih reševanj, ker pač ne poznam podrobno vseh okoliščin. Če so zašli nad Ajdovsko deklico in bi bil sestop recimo po navodilih po mobilnem telefonu s strani reševalca lahko tvegan ali za koga iz skupine celo usoden je vsekakor bolje, da so jih prepeljali v dolino. Lahko pa bi preprosto zaprosili za pomoč gorskega vodnika, ki bi jih varno popeljal v dolino, seveda za ustrezno plačilo. Treba bi bilo pač malo počakati na varnem mestu.

Glede ožuljene planinke pa gre verjetno za neustrezno obutev, malomarnost torej. Ker če imaš ustrezno uhojeno obutev, težko dobiš žulje. Občutek imam, da se prevečkrat kar na vrat na nos leti v reševanje. V takih primerih, ko ni poškodovanih in tudi ni ogroženo življenje se bi splačalo malo preveriti stvari in ugotoviti ali res ne gre drugače. Ali preprosto povedano, enostvano je treba opraviti povratni klic in povedati: " ja prišli bomo in vas odpeljali, ampak to bo stalo toliko in toliko" potem pa naj se odločijo. Seveda je potrebno ponuditi še alternatvno možnost, kot sem že navedel, za nepoškodovane možnost najema gorskega vodnika. Če vsakodnevno opažamo, kako se nam ukinjajo pravice iz socialnih razmerij, zdravstva, šolstva, skratka povsod, potem je skrajno čudna ta velikodušnost in potratnosti pri izvajanju helikopterskih reševanj.


Jani Bele,

Me pa res zanima, ali je Uprava za zaščito in reševanje izdala nepoškodovanim tujim planincem račun za helikopterski polet iz vrha Ajdovske deklice?

Jani


Miha Franko,

Ma ja, za malomarnosti kot so ALKOHOL, neustrezna ali neuhojena obutev, povratni klic, ITD, bi bilo izstavljati račune in to "gromozanske"! Naj se folk mal zamisli!

lp,

Miha

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.