Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bled - 13.02.13

TNP: Vabljeni na ogled dokumentarnega filma režiserja Amirja Muratovića z naslovom Kuharska knjiga dr. Angele Piskernik (50'), ki bo v sredo, 13. februarja, ob 19. uri v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu.

Pred projekcijo bo dr. Nada Praprotnik iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije predstavila herbarije - zbirke posušenih rastlin, med njimi tudi herbarijske pole, ki jih je nabrala dr. Angela Piskernik. Predstavila bo rastlinske določevalne ključe. Prvi slovenski ključ je napisala dr. Angela Piskernik. Bil je uporabnikom prijazen in starejši botaniki so ga ljubkovalno imenovali "piskernica". Od ključev "na papirju" pa nas je razvoj znanosti pripeljal do interaktivnih določevalnih ključev, ki jih lahko uporabljamo na svojih pametnih telefonih.

Obiskovalci večera si bodo lahko ogledali tudi knjižni kotiček o dr. Angeli Piskernik, kjer bo v mesecu februarju poleg knjige Ključ za določanje cvetnic in praprotnic razstavljeno tudi gradivo drugih avtorjev, ki so delo in življenje prve slovenske naravovarstvenice predstavili širši javnosti. V kotičku bodo reševalci MEGA kviza našli odgovore na vprašanja iz 5. sklopa kviza. MEGA kviz rešujete na spletu (registracija), v Info središču Triglavska roža pa v času uradnih ur dobite žig na MEGA kvizov zbirni kartonček (PDF).


Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je projekt, ki se je pričel že v šolskem letu 2006/2007 in ga izvaja MKL, Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo v sodelovanju z drugimi organizacijami. Kviz v vsakem šolskem letu obsega pet sklopov, ki obravnavajo znamenite Slovenke in Slovence z različnih področij znanja in umetnosti.

V šolskem letu 2012/13 poteka sedmi cikel MEGA kviza in se je v luči evropskega leta državljanov podrobneje posvetil (izključno) Slovenkam, ki so z izjemnimi, pionirskimi dosežki zaznamovale svoj čas in se vpisale v zgodovino slovenskega naroda. Kviz je dostopen na www.megakviz.si. Poleg vprašalnika (kviza v ožjem pomenu) so na spletu dostopne tudi nadaljnje spodbude Potepuh ter Radovednež.

V zadnjem, februarskem, sklopu MEGA kviza v šolskem letu 2012/2013 lahko bolje spoznate dr. Ángelo Piskernik (1886 – 1967), botaničarko, naravovarstvenico, muzealko in prvo Slovenko z doktorskim nazivom.

Sredin večer poteka v okviru knjižnično-muzejskega Megakviza in projekta SiiT - Interaktivna določevalna orodja za šole. Projekt SiiT je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

...02.2013

Kuharska knjiga dr. Angele Piskernik
V term dokumentarnem filmu spoznamo življenje in delo prve sodobne slovenske znanstvenice s prve polovice 20. stoletja dr. Angele Piskernik.

Angela Piskernik (1886-1967) je bila zavedna Korošica iz Lobnika pri Železni Kapli, prva Slovenka z doktorskim nazivom s področja naravoslovja, prva slovenska naravovarstvenica. Zaslužna je za ustanovitev Triglavskega narodnega parka in pravno zavarovanje naravnih območij v Sloveniji. Po drugi vojni se je kot direktorica Prirodoslovnega muzeja zavzela, da se je ohranil Alpski park Julijana v Trenti in so zavarovali 56 ogroženih rastlinskih vrst, nato tudi nekaj živalskih. Dosegla je zakonsko prepoved izvoza ptic pevk iz Jugoslavije. Napisala je priročnik Ključ za določanje cvetnic in praprotnic (1941, ponatis 1951).
Kot zavedna Slovenka kljub doktorskemu naslovu na Koroškem ni mogla dobiti službe in je delala kot domača učiteljica v družini odvetnika Janka Brejca. Vodilno je sodelovala pri pripravah na koroški plebiscit, predsedovala različnim ženskim organizacijam ter bila podpredsednica Kluba koroških Slovencev, po vojni ob predsedniku Prežihovem Vorancu.
Od 1916 do 1926 leta je bila botaničarka v takratnem Narodnem muzeju (današnjem Prirodoslovnem muzeju), nato pa je bila do aretacije jeseni 1943 gimnazijska profesorica naravoslovnih predmetov in nemškega jezika. Bila je avtorica več učbenikov za nemški jezik. V času nemške okupacije med letoma 1943 in 1945 je bila zaprta in nato internirana v koncentracijskem taborišču Ravensbrück. Od tam je kot številka 26.069 z 38 kilogrami teže prinesla zbirko kuharskih receptov, ki so jih pripovedovale sojetnice. Po vojni, v študijskem letu 1946/47, je bila izredna profesorica splošne botanike na Filozofski fakulteti v Ljubljani.
Zavest o pomenu Angele Piskernik je obudila družina Stergar – zgodovinarja Janez in Nataša ter hčerka Katja. Spodbudili so Angelino sorodnico Bredo Resman, da sta z možem Francem pobrskala po zapuščini na podstrešju in dragoceno gradivo predala Arhivu RS.
Za dokumentarec TVS so spregovorili strokovnjaki z različnih področij: njena naslednica v Prirodoslovnem muzeju Nada Praprotnik, pa Stane Peterlin, ki jo je nasledil na Zavodu za spomeniško varstvo. Piskernikova je zbirala tudi etnografsko gradivo, ki ga danes raziskuje Martina Piko Rustia. Maja Haderlap je začela pisati dramsko besedilo, katerega glavna junakinja nosi poteze Piskernikove. V filmu sodelujejo še Edgar Piskernik, Metka Gombač, Tina Bahovec, Katarina Bogataj Gradišnik, Vanda Trampuž, Anja Dular, Anton Janko, Poldej Zunder, Danijel Grafenauer, Bredica Županc, Willi Ošina in Franc Jožef Smrtnik.
Dokumentarni film je bil predmpremierno predvajan 10. 4. 2012 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani, premierno pa na TV Slovenija 13. 5. 2012.
scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović
direktor fotografije in snemalec: Jure Nemec
snemalec: Marko Kočevar
snemalec zvoka: Frane Povirk
mojster zvokovne obdelave: Robert Sršen
avtorja in izvajalca glasbe: Sašo Kalan in Davor Heceg
Dokumentarni program, urednik: Peter Povh, producent: Jaka Hemler, odgovorni urednik kulturnih in umetniških programov: Andraž Pöschl
Televizija Slovenija, 2009/2012; dolžina: 50 minut

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.