Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lojze Smolej (1931–2013)

V 82. letu starosti je zapustil vrste veteranov kranjskih alpinistov in gorskih reševalcev Lojze Smolej, ki je bil vse življenje predan goram, turnemu smučanju in gorskemu reševanju. V vrstah gorskih reševalcev je bil dobrih šestdeset let.

Ni bil ekstremen alpinist, plezalec, bil je zaljubljen bolj v klasične plezalne smeri: Hornova v Jalovcu, Nemška v Steni, smeri v jezerskih ostenjih ... Že dolgo je redno prihajal na srečanja alpinistov veteranov.

Bil je v petdesetih letih "ta prav" gorski turni kolesar, ko se je podal s kolesom na Kališče in nato preko Bašeljskega sedla na Jezersko stran do Kanonirja. Kolesaril je tudi po alpskih cestah v Visokih Turah, Dolomitih ... V veliko veselje so mu bili turni smuki; na nekatere je bil še posebej ponosen, npr. z vrha Gross Venedigerja, Grosslocknerja ...

Kot obrtnik je bil izjemno spreten pri opravilih gorskega reševanja. Bil je ekspert za vrvno tehniko, tudi v prvi pomoči se je vedno odlično izkazoval. Vedno se je odzival na klice pomoči potrebnim. V šestdesetih in sedemdesetih letih je postal prava legenda reševalca na smučiščih Krvavca; oskrbel je na stotine ponesrečenih in poškodovanih smučarjev. Velik ekspert je bil tudi na tekmovanjih v vožnjah s čolni akia. Velikokrat se je udeleževal tudi alpinističnih smučarskih tekmovanj: VTK memorial, Kramarjev smuk idr.
Član PD Kranja je bil dobrih sedemdeset let, od planinskega pa tudi političnega funkcionarstva pa se je distanciral. Veliko prostovoljnih delovnih ur je opravil v planinskih postojankah.

Bil pa je tudi znana kranjska planinska osebnost  legenda, polna zdravega gorskega humorja. Nekateri so se odločali za njegove obrtniške vodovodne storitve prav zato, da jim je s planinsko retoriko in humorjem polepšal dan.

V vrstah društva GRS  v Kranju je nastala praznina, kljub osmim križem je še vedno prihajal na sestanke med mlade visoko usposobljene sodobne gorske reševalce.

Franci Ekar 

Pogreb bo v soboto, 9. februarja, ob 11. uri na kranjskem pokopališču.

Gorenjski glas, 20.02.2013
V spomin:
Lojze Smolej (1930 - 2013)

V 83. letu starosti je veterane kranjskih alpinistov in gorskih reševalcev zapustil Kranjčan Lojze Smolej, ki je bil vse življenje predan goram, še zlasti turnemu smučanju in gorskemu reševanju. V vrstah gorskih reševalcev je bil dobrih šestdeset let. Ni bil ekstremen alpinist, plezalec, bil pa je zaljubljen v klasične plezalne smeri: v Hornovo v Jalovcu, v Nemško v Triglavski severni steni, v smeri v savinjsko-jezerskih ostenjih. Bil je pravi turni gorski kolesar, s kolesom se je podal na Kališče in nato preko Bašeljskega sedla na jezersko stran do Kanonirja, kolesaril je tudi po alpskih cestah v Visokih Turah, v Dolomitih ... V veliko veselje mu je bilo turno smučanje, še posebej je bil ponosen na spuste z vrha Gross Venedigerja, Velikega Kleka/Grossglocknerja, s Kredarice. Kot velik praktik je bil zelo spreten pri opravilih gorskega reševanja, bil je ekspert za vrvno tehniko, tudi v prvi pomoči se je odlično izkazal. Vedno se je odzival na klice za pomoč v gorah. V šestdesetih in sedemdesetih letih je postal prava legenda reševanja na smučiščih Krvavca, saj je oskrbel na stotine poškodovanih smučarjev. Udeleževal se je tekmovanj z reševalnim čolnom, alpinističnih tekmovanj pod Jalovcem, Kramarjevega smuka ... Nadarjenost za gorske veščine je izkazoval na alpinističnih tečajih pri Češki koči, kjer je bil za začetnike pripravnike velikokrat prvi v navezi. Član Planinskega društva Kranj je bil dobrih sedemdeset let, kljub osmim križem je še vedno prihajal na sestanke GRS med mlade gorske reševalce. Funkcije ga niso zanimale, veliko prostovoljnih delovnih ur je opravil v planinskih postojankah, med planinci pa je bil znan tudi po humorju.
Franci Ekar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Lojze Smolej (1931–2013)"

Franci Savenc,

14.07.1931 - 05.02.2013

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.