Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 10.10.13

Primorski dnevnik: V nedeljo 20. oktobra druženje ob kostanju; Planinski koledar 2014; Jutri predavanje Dušana Jelinčiča 3x8000, ...

V nedeljo 20. oktobra druženje ob kostanju

Z druženjem ob kostanju zaključujejo goriški planinci poletno sezono izletov v visokogorje in obenem uvajajo začetek zimsko-športne dejavnosti.
Druženje ob kostanju 2013, ki ima že več kakor štiridesetletno tradicijo, bo v nedeljo, 20. oktobra pri Štekarju. Tudi tokrat bodo prireditelji poskrbeli za »majčkeno« rekreacije, da ne bo vse samo v znamenju jesenskih dobrot in sladke rebule. Ljubitelji peš hoje se bodo na prireditev lahko podali peš preko Kalvarije (slabi dve uri hoje), tisti pa, ki se navdušujejo nad gorskim kolesarjenjem, se bodo podali na okrog 30 kilometrov dolgo pot po Brdih. Zbirno mesto pohodnikov in kolesarjev je ob 9.45 pri športni hali v Podgori, start pa napovedan ob 10. uri. Pohod je posebej primeren za družine z otroki. Priporoča se primerna obutev in obilica dobre volje, mladoletni kolesarji pa naj pridejo v spremstvu staršev: Obvezna je čelada. Družabnost na kmetiji Štekar bo od 12. ure do mraka. Prireditev bo tudi v slučaju slabega vremena. Z logističnega vidika bo letos nekaj sprememb: jeklene konjičke bo treba pustiti nekaj sto metrov od Štekarja, najboljše ob glavni cesti Bukovje- Jazbine. Zaradi preurejanja se je namreč precej zmanjšal prostor, v neposredni bližini kmetije, kjer je bilo v prejšnjih letih mogoče parkirati.

Planinski koledar 2014

Pred časom smo najavili, da bo planinsko društvo poskrbelo za nakup in do tisk stenskega koledarja za 2014. Publikacija z barvnimi fotografijami iz slovenskih gora je že na razpolago in sicer na sedežu SPDG, ki je odprt ob četrtkih med 19. in 20. uro.

Jutri predavanje Dušana Jelinčiča 3x8000

Tudi letos je stekel tečaj plezanja za začetnike v organizaciji alpinističnega odseka SPDT, na katerem se je zbralo kar 11 tečajnikov, kar priča o vse večji priljubljenosti tega celovitega športa med mladimi. Nadebudni plezalci so se že spoprijeli s plezanjem tako na umetni steni v društveni telovadnici v Bazovici, kot tudi na naravni skali z obiskom plezališča v dolini Glinščice. Program tečaja je bogat, saj vsebuje tako izlete na plezališča v širši okolici kot tudi zanimiva predavanja. Prav v okviru predavanj, ki so seveda odprta tudi za širšo javnost, bo jutri (v petek) Dušan Jelinčič s sliko prikazal njegove himalajske podvige. Predavanje, z naslovom 3x8000, se bo vršilo v Gregorčičevi dvorani v Trstu s pričetkom ob osmih.

49. Srečanje treh dežel

V Mallnitzu na Koroškem, v Nacionalnem parku Visoke Ture, je bilo v soboto, 5. in v nedeljo, 6. oktobra že 49. Srečanje treh dežel, ki združuje planince z avstrijske Koroške, s Furlanije Julijske krajine in Slovenije. Letošnje srečanje je bilo v organizaciji Deželne zveze Koroške in sekcije Mallnitz Avstrijskega planinskega društva. Sobotno zasedanje je bilo posvečeno zelo zanimivi in aktualni temi: Planinska društva v napetostnem polju med Alpsko konvencijo in turizmom. Po uvodnih pozdravih predstavnikov oblasti, je vodil delo posveta predsednik združenja Dl Joachim Gfreiner. Zvrstili so se številni zanimivi in poglobljeni referati, nekateri bolj uglašeni na problem Alpske konvencije, npr. referat Branke Bartol o izvajanju Alpske konvencije v Sloveniji, drugi pa na iskanje ravnovesja med planinarjenjem in turizmom. Ob koncu predavanj se je razvila zanimiva debata. Drugi dan posveta je bil posvečen krajši ekskurziji. Vreme sicer ni bilo posebno ugodno, a dež je k sreči planincem prizanesel. Preko strmih pašnikov in mimo visokih, gorskih kmetij, so se udeleženci povzpeli do planinske koče Auernigbodenhutte. Meglice, ki so se podile po dolinah, so sicer delno zastirale pogled, vendar udeležencev niso prikrajšale za užitek ob lepih razgledih. Ob slovesu pa so se organizatorji dogovorili, da bo prihodnje, jubilejno, 50. srečanje na tromeji.

 10.10.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.