Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 05.8.13

ŠZL - Žiga Černe: Dnevi se krajšajo, zato jih izkoristite!

Medgeneracijski pohod po Kozjanskem
Če še iščete primeren cilj za izlet ob koncu tedna, potem se lahko ozrete tudi na Kozjansko, kjer ne manjka takšnih in drugačnih lepot, zanimivosti, prijaznih ljudi, predvsem pa miru v še ohranjeni naravi. Ta petek se tja lahko odpravite tudi za malo dlje, če le imate nekaj kondicije v nogah. Pripravljajo kar petdnevni pohod po Srednjem Sotelskem, med 6. in 10. septembrom pa boste, po krajih, hribih in dolinah Občine Šentjur, največ po stranskih cestah in gozdnih poteh, prehodili skupaj stodeset kilometrov. Ritem bo zmeren, hoje za šest do osem ur na dan, dovolj pa bo časa tudi za oglede in užitke. Lahko se jim pridružite samo na delu poti, za en dan ali pa za več dni. Prispevek za udeležbo na dan bo osem evrov (za vse dni 30, za mladino pa prijavnine ni) in vključuje tudi prehrano ter morebitne vstopnine. Za prenočevanje imejte s seboj tudi spalno vrečo in šotor, za njun prevoz in prevoz ostale opreme pa bo poskrbljeno. Prijavite se do vključno srede. Informacije: 03 747 18 01, www.mladi-sentjur.si.

Tu sem doma
Pred šestdesetimi leti se je v spodnji Vipavski dolini zbrala kar 350.000 glava množica takratnih jugoslovanskih rojakov, ki so se na Okroglico pripeljali v tovornih vagonih, s tovornjaki, motorji… ter na dvodnevnem protestu pomembno prispevali k obranitvi naše zahodne meje. Dogodek bodo na istem kraju obudili v soboto, 7. septembra, tja pa se lahko odpraviti tudi peš iz Nove Gorice. Odhod bo ob 7.30 izpred pisarne novogoriškega planinskega društva v športnem parku, pot pa boste pod noge za tri ure vzeli čez Panovec, skozi Rožno Dolino in čez Staro Goro. Prijavnine ne bo, predprijava pa je vseeno obvezna. Za vrnitev bo poskrbljeno. Informacije: 05 302 30 30, planinsko-drustvo-ng.si.

Po Anzekovih poteh
Anzek Ulaga je bil odličen ljudski godec, ki je navduševal na družinskih slavjih, porokah pa tudi na veselicah. Od očeta prevzel tudi svetinsko godbo na pihala, obenem pa igral še z godbeniki v Laškem in pomagal pri ustanavljanju šentjurske godbe. Na zanimiv in slikovit pohod po poteh, kjer je nekoč hodil ta slavni Svetinčan, greste lahko to soboto zjutraj. Začetek bo ob 7.30 izpred laške železniške postaje, odpravili pa se boste na pot čez Ojstro, do Velikega Vrha in naprej do zadnje postaje pri svetinski cerkvi Marije Snežne, kjer bo ob 13. uri srečanje godb. Z vmesnimi, pol urnimi postanki na domačijah, boste osemnajst kilometrov zmogli v štirih urah. Informacije: 03 733 89 50, www.stik-lasko.si.

Kulinarični pohod po Zeleni poti
Na raziskovanje južnega vznožja Goričkega pa se v soboto lahko odpravite na le malo razgibano pot, ki vam bo pričarala raznolike podobe tega dela Slovenije. Odpravili se boste ob 9.30 izpred gostilne Marič, ob dvanajst in pol-kilometrski poti od Sebeborcev do Moravskih Toplic in nazaj, čez sebeborske gorice, skozi gozd do Ivanovcev in Andrejcev, se boste spoznali tudi z lokalnimi dobrotami. Startnina bo deset evrov. Informacije: 041 547 037.

Družinski pohod po Poti treh zvonov
Ko so pred nekaj leti na cerkvi sv. Urha v Žiganji vasi menjali tri zvonove, se je domačinom zdelo škoda, da bi stare zavrgli. Shranili so jih in prav tam in še malo naokoli, označili Pot treh zvonov, ki se vije okoli Udin boršta. Gre za šest kilometrov dolgo nezahtevno pot, ki poteka med Sebenjami, Novaki pod Golnikom in Žiganjo vasjo, hoja po njej pa traja približno uro in pol. Prav tja, to je v Sebenje, v soboto, 7. septembra pridite do 9. ure, kjer bo zbor na parkirišču pri skakalnicah. Pot je primerna za vsakogar, tudi za družine, saj ni treba premagovati večjih klancev. Prvih petsto pohodnikov prejme brezplačno kosilo. Po pohodu boste lahko obiskali še vaški sejem, kjer pripravljajo razstavno-prodajni program, razstavo, ogled čevljarskega muzeja ter še zabavni in otroški program. Informacije: 04 597 15 50, www.ks-sebenje.si.

Po poti velikega kneza z Vač
Za tiste, ki radi preživljate proste ure v naravi ne le zaradi gibanja in rekreacije, bo morda prava odločite odhod na nedeljski pohod po geometrijskem središču Slovenije. Tokrat se boste tam spoznavali z arheološko, etnološko in geološko dediščino Vač z okolico, ob tem pa doživeli tudi zgodbo velikega kneza z Vač. Zbor bo pred Domom Petra Svetika, odhod od tam ob 8. uri, pot pa bo dolga osem kilometrov. Osrednji motiv pohoda bo bronasta pasna spona, z upodobitvijo dvoboja iz poznega 6. oziroma zgodnjega 5. stoletja pred našim štetjem, ki je bila odkrita na Ronkarjevih Dragah nad vasjo Klenik. Ob poti bo razlago na zabaven način dopolnila gledališka zgodba, postavljena v čas železne dobe, v kateri se bo veliki knezu spopadel z dolgolasim poglavarjem, ki je medtem prevzel oblast na številnih gradiščih Dolenjske in Zasavja, sedaj pa se je odločil napasti še Vače. Dolgolasec pa ima lepo sestro, ki ... Ob zaključku pohoda bo postrežena knežja topla malica z jedmi iz železnodobnih prvin. Pohod je srednje zahteven. Startnina bo po deset evrov, za otroke pa je ne bo. Informacije: 01 897 66 80, www.drustvo-geoss.si.

Mlinarska nedelja
Zaledje potokov izpod Paškega Kozjaka je vedno imelo mlinarje, kovača in vodne žage. Delovali so vse do sredine leta 1954, ko je visoka voda v neurju uničila vse pred seboj, od tedaj pa so mlinarji mleli le za lastne potrebe in sosede. Kar je še ohranjenega pa se da tudi videti na Poti mlinov v Dobrni, ki ga pripravljajo v nedeljo, 8. septembra. Pot vodi preko gričev, ki obkrožajo zdraviliški park, kmalu pa se spusti v skrito dolinico z mlini. Še posebej zanimiv je zadnji – Vovkov mlin, ki ima ohranjeno mlinsko kolo in je še edini delujoč. Zbor za voden pohod, na katerem boste izvedeli precej zanimivosti in še kakšno zgodbo, bo ob 14. uri na meji med občinama Velenje in Dobrna (do tja vas bo odpeljal vlakec iz Dobrne), položne, zanimive in sprostilne hoje bo le za okoli pol ure. Zaključek bo v edinem še delujočem Vovkovem mlinu. Prijavnine ne bo. Informacije: 031 886 161, 041 721 362.

Po Kopitarjevi mali krožni poti
Poti po južnem robu Kranjskega polja, kjer so bili nekoč znani vsaj po prestah, pečarstvu in jezikoslovcu Jerneju Kopitarju, boste spoznali na nedeljskem pohodu po Občini Vodice. Začeli boste ob 9. uri s parkirišča pri pokopališču v Vodicah, na vmesnih postajah pa si boste ogledali pekarno prest Jagodic ter tam dobili popotnico, v Zapogah cerkev sv. Nikolaja z zanimivimi poslikavami in menda najstarejšimi orglami na Slovenskem, v Dornicah bo ogled kmetije in divjadi, na repenjskem hribu cerkve sv. Tilna in obzidja okoli nje, nazadnje pa boste obiskali še rojstno hišo Jerneja Kopitarja v Vodicah. Hoje s postanki in vmesnim kosilom bo za pet ur, lahko pa se pohodnikom pridružite tudi na vmesnih točkah in si skrajšate pot. Prijavnine ne bo, predprijave pa so vseeno zaželene. Informacije: 031 540 980, www.vodice.si.

Pohod na tromejo med Slovenijo, Italijo in Avstrijo
Nad našimi Ratečami in koroškim Podkloštrom se na 1509 metrih nadmorske višine, nahaja lahko dostopen in razgleden vrh Peč, s smučiščem na avstrijski strani. Na vrhu je več spominskih obeležij v treh jezikih, med drugim spomenik razumevanju in prijateljstvu med narodi in v tem duhu bo v nedeljo, 8. septembra, prav tam, potekalo tudi planinsko srečanje vseh treh narodov. Voden pohod se bo začel ob 8. uri izpred gostilne Šurc v Ratečah, lahko pa se odpravite gor tudi prej ali kasneje, v lastni režiji. Za nezahtevno, a na nekaj delih strmo pot, boste v eno smer potrebovali uro in pol. Na vrhu pri planinskem domu s ponudbo za več tisoč pohodnikov začenjajo ob 9. uri, s programom v ritmu poskočnih polk pa ob 11.00. Prijavnine ne bo. Informacije: 04 587 60 41, www.rate
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.