Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 16.08.12

ŠZL - Žiga Černe: Pohod po deželi ostrnic - Na planino Za skalo - Po paute mlinara - Nazaj v lokvarski raj - Nostalgični pohod 

Pohod po deželi ostrnic

Predzadnji avgustovski konec tedna lahko izkoristite za spoznavanje manj znanih kotičkov Slovenije in se odpravite na lepše. Priložnost to soboto ponujajo v Loški dolini, kjer domačinke vabijo na krožni pohod od Žage v Vrhniki pri Ložu, mimo Bajerskega mlina in Andrejeve stopinje, do Dolenjih Poljan, pred povratkom po bližnjici pa si boste lahko ogledali še cerkev žalostne Matere božje. Zbor bo ob 8. uri v Žagi, hoje po večinoma senčnih makadamskih in gozdnih poteh pa bo za okoli tri ure. Po povratku vas bo čakala topla malica. Sodelujete lahko za štiri evre, priporočajo pa predprijavo. Informacije: 041 277 969, www.loska-dolina.net.

Izlet na planino Za skalo

V bogastvo pokrajine, ki jo zajema naš edini nacionalni park, sodi tudi etnološka kulturna dediščina, v njej pa nekatere domačije, planšarska naselja, kašče, kajže, hlevi, kovačije in žage, pa še vsaj na kozolce ne smemo pozabiti. Košček take zapuščine si boste lahko ogledali na pohodu v soboto. Zborno mesto bo na križišču za vas Na skali v Soči (most čez Mala korita Soče) ob 8. uri, teme pa bodo visokogorska paša drobnice, avtentične pastirske stavbne dediščine in ledinska imena. S pomočjo vodnika boste obiskali vas Na skali, Krbulnik, planino Za skalo z okolico in sestopili po mulatjeri v Vrsnik (Pod Zjabci). Hoje bo za pet do šest ur. Za udeležbo je potrebna predhodna prijava, udeležba pa vas bo stala petnajst evrov. Informacije: 040 881 125, www.tnp.si.

Po paute mlinara

Po skrajnem severovzhodu Slovenije ste lahko hodili že pretekli konec tedna, ko ste v Budincih in čezmejnih Andovcih spoznavali pokrajino in ljudi ob nekdanji železni zavesi in današnji zeleni meji z Madžarsko. To soboto boste lahko spoznavali okolico skoraj sosednje male vasice Neradnovci. Začeli boste ob pol štirih popoldne pri vaško - gasilskem domu, v desetih kilometrih pa boste obhodili obrobje vasi in obiskali Lenarčičev mlin, ki je znana turistična in rekreativna točka, okrepčilo pa vas bo čakalo v domačiji Lenarčič v Čepincih. Pristopnina bo za odrasle šest, za otroke pa tri evre. Informacije: 041 552 470, www.gornji-petrovci.si.

Nazaj v lokvarski raj

Na severozahodnem delu Trnovske planote je bilo v preteklosti precej stoječih voda - kalov ali lokev, ki so jih prvotni prebivalci pastirji uporabljali za napajanje živine, do danes pa sta ostala le še dva. Lokve so bila nekdaj znane tudi po gozdarstvu in oglarstvu, škafarstvu ter steklarstvu… O vsem tem boste slišali in imeli kaj videti na nedeljskem sprehodu po logarski poti okoli kraja. Izpred gostilne Winkler bo odhod ob devetih, v dveh urah in pol lahkotne hoje pa boste prehodili sedem kilometrov, na koncu pa se boste lahko sprehodili še po domači tržnici pridelkov in izdelkov s Trnovske in Banjške planote (siri, zelišča, olja). Prijavnina bo pet evrov. Informacije: 05 330 46 00, www.novagorica-turizem.com.

Nostalgičen pohod po pobočjih Pece

V nedeljo se lahko prepustite tudi čarom Pece, ki je za obiskovalce zanimiva z vseh strani in tudi od znotraj. Tokrat vas v naravo vabijo na njeno severno stran, nad dolino Podjune in z razgledom na koroške gore, hribe in jezera. Začetek pohoda bo ob 9. uri z zgornje postaje žičnice, hoje bo toliko, kolikor vam bosta dovolilo telo in njegova kondicija, obljubljajo pa domače koroško vzdušje in brezplačno toplo malico. Informacije: www.petzen.net.

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.