Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 04.11.11

Nedeljski dnevnik: Kmalu najdaljša noč

Ko govorimo o najdaljši noči v letu, ima v glavnem večina v mislih silvestrovanje in čakanje novega leta od večera do jutra. Veliko manj je tistih, ki bi se spomnili na astronomsko najdaljšo noč, ko se jesen poslovi in nastopi koledarska zima. To se bo zgodilo letos 22. decembra, ko bo noč veliko daljša od dneva, ki bo dan pozneje.

Omenjenega dne bomo namreč imeli zimski sončni obrat ali zimski solsticij. Na ta dan je južni tečaj Zemlje obrnjen proti Soncu in osvetljen, severni tečaj pa je povsem v temi. Takrat se sonce nahaja najniže nad obzorjem in za 23 lačnih stopinj in pol pod nebesnim ekvatorjem. Njegovi žarki padajo poševno na nas in zato niso kaj prida topli, kot so na primer poleti, ko padajo navpično. Tako je doslej še vselej bilo in verjetno bo še dolgo tako.

Vse to je star svojevrsten dogodek, ki se mu bo desetega decembra pridružil še en zanimiv naravni pojav, namreč popoln lunin mrk, od katerega bomo pri nas lahko videli samo njegovo zadnjo fazo, tam okoli 17. ure. Seveda ni ta dogodek prav nič povezan z našimi vremenskimi vprašanji.

Pregovori pravijo, če okoli božiča ni snega, bo pobeljena velika noč. Velika noč bo v prihodnjem letu 9. aprila, torej dovolj zgodaj, da jo lahko še pobeli sneg. Tisti, ki se ukvarjate z vinarstvom, bodite pozorni na svoje vino. Pregovor namreč pravi: »Ako na sveti večer vino v sodu vre, dobra letina v deželo gre.«

Prav na sveti večer bo nastopil lunin mlaj in pregovor pravi: »Kolikor bliže božič mlaja, toliko hujši mraz prihaja.« Mlaj nam bo verjetno prinesel nekaj dni lepega vremena. Če bo tako, potem bo Silvestrovo suho. Od tega trenutka naprej novo leto ni več daleč.

Nedeljski dnevnik 04.12.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.