Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 12.02.12

Nedeljski dnevnik - Razlogi

Za sredino februarja, ko nastopi prvi lunin kraj ec, napoved pravi, da bo deževalo ali snežilo ob južnih ali jugozahodnih vetrovih. Torej nič kaj zanesljiva napoved za sneg. Konec februarja pa naj bi bilo lepo vreme.

A si enkrat za spremembo poglejmo razloge za zdajšnje hladno vreme. Da bi dobili odgovor, se moramo za zreti proti vzhodu, na ruska prostranstva. Tam je trenutno intenzivni visoki tlak, ki se razteza nad vso Evropo. Visoki tlak pomeni jasno vreme brez oblačka. Poleti je tako vreme pogoj za vročinski val, pozimi kajpada za zmrzujočega, če tako rečemo.

Visoki pritisk še pomeni, da zrak, če povemo poenostavljeno, potiska navzdol. Ob tem se osuši, zato ni oblakov. V takih razmerah postaja vse bolj hladno. Okoli predela visokega tlaka se zrak giblje v smeri urinega kazalca. To pomeni, da zrak prihaja iz Rusije, prinaša nizke temperature. Če gre ob tem zrak mimo kakšnega toplejšega območja, kot je morje, se malce ogreje, zato lahko med predeli Evrope opazimo precejšnje razlike v temperaturah. Sloveniji v tem pogledu ne gre slabo.

Napoved v besedi
V sredo bo sprva oblačno, čez dan se bo delno zjasnilo. Burja bo začela slabeti šele popoldne. V četrtek bo delno jasno, jutro bo v notranjosti Slovenije zelo hladno. Čez dan se bo od severa zmerno pooblačilo. Burja na Primorskem bo prehodno oslabela. Konec tedna in začetek naslednjega tedna naj bi bilo predvsem oblačno z občasnimi padavinami. Mraz naj bi za spoznanje popustil.

 

Nedeljski dnevnik 12.02.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.