Išči

ALP

ALP-inizem, -inističen, -inist/ka, -inistinčni (odsek ...) =  torej vse na temo "alpinizem" 
Če nekoga zanima le alpinizem, si lahko za (najbolj) priljubljeno nastavi povezavo:  ALP >  

Alpinizem

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 13.02.07

Slabo vreme in filmski festival sta glavna razloga za primanjkljaj novic

Alpinistične novice


Pridem domov in za lažji ponoven začetek pisanja alpinističnih novic, novic praktično ni. Vreme je bilo slabo in vzponov ni bilo veliko. Poleg tega se je v Ljubljani in Domžalah dogajal filmski festival, ki je mnogim plezalcem zapolnil doberšen del dni. Direktor Silvo Karo je opravil veliko delo in v Ljubljano ter Domžale pripeljal veliko dobrih filmov. Projekcije tekmovalnih filmov je spremljalo še lepo število drugih prireditev in predavanj z gorniško, alpinistično ali plezalsko tmatiko. Dogodek za katerega si lahko samo želimo, da bi se obdržal v Sloveniji. Kdor na festivalu ni bil ali si želi zgolj obuditi spomin na prijeten dogodek, lahko prebere reportažo Dejana Ogrinca ali si ogleda fotogalerijo na straneh festivala .

Teranova smer


Razmere v gorah so se ob zadnjem poslabšanju vremena drastično skazile za vse željne plezanja tako skale kot tudi ledenih slapov. Stene so na debelo poprhane, slapovi pa ob visokih temperaturah pospešeno razpadajo.

Javili so se Marko Martinovic (AO Zeljeznicar), Domagoj Bojko (AO Velebit), Neven Brajkovic (AO Glas Istre) in Elvin Sindicic (RAK), ki so kljub temu bili v gorah.. Minulo nedeljo so preplezali Teranovo smer v Dolgem hrbtu. Razmere so bile v spodnjih 150 metrih odlične, višje se je prediralo tudi do pasu, v izstopni prečnici pa je bilo spet v redu.

V El Chorru


Prva dama športnega plezanja v Akademskem alpinističnem odseku Katja Bajec je skupaj s Korošcem Miho Hrasteljem preživela dva tedna, od 10. do 25. januarja, v odličnem španskem plezališču El Chorro, ki se nahaja povsem blizu Malage. Prav na koncu, Katja pravi, da je žalost ob odhodu delovala blagodejno, je uspela na pogled preplezati smer Por puro vicio (7c) v sektorju Los Tigres, ki se nahaja levo od legendarnega Makinodroma.

Dopolnila iznad Chamonixa


Tudi v Chamonixu so se vreme in razmere nekoliko skvarile. Uspel sem dobiti še nekaj podatkov o delovanju sanjske naveze v sestavi Marko Prezelj, Steve House in Vince Anderson. Po vzponu v Walkerjevem stebru je Vince odšel domov, House in Prezelj pa sta odšla do koče Requien nad Mer de Glacom z željo po plezanju v steni Aig. du Plan. Ob prerivanju in prehitevanju sta naslednji dan v treh urah preplezala smer Brain Death and Bad Craziness z oruginalno oceno V 4 z mestom M6-, 550 m.


Crozov steber

Matej Kladnik (AO Kamnik)je povedal nekaj več o vzponu, ki sta ga z Jurčkom Hladnikom (AO Radovljica) in poslal nekaj slik. V dveh dneh sta preplezala Crozov steber (VI, 1100 m) v Grandes Jorasses. Z bivaka Leschaux sta krenila ob 4. uri zjutraj in plezala do noči. Bivakirala sta na drugem snežišču in bila naslednji dan ob 15.uri na vrhu. Ob ugodnih temperaturah sta ubrala drugačno taktiko in najtežje skalne raztežaje preplezala s plezalniki. Sestopila sta v Italijo, zgrešila kočo Boccalate in morala še enkrat bivakirati.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 11463

ALPinizem