Išči

ALP

ALP-inizem, -inističen, -inist/ka, -inistinčni (odsek ...) =  torej vse na temo "alpinizem" 
Če nekoga zanima le alpinizem, si lahko za (najbolj) priljubljeno nastavi povezavo:  ALP >  

Alpinizem

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.04.12

Patagonija, Aljaska, mokre domače stene

Slabo vreme skrbi za skope informacije o vzponih v domačih gorah in precej otežuje pisanje alpinističnih novic. Da pa kljub takemu vremenu ni bilo potrebno brezdelno posedati, so poskrbeli organizatorji zbora alpinistov in vikenda Tura 2012.

Tokratni zbor alpinistov je potekal na Okrešlju, organizacijo so prevzeli člani AO Celje-Matica. Kljub slabemu vremenu se je zbora udeležilo okoli 80 plezalcev. Po uvodnem pozdravnem govoru načelnika AO Celje je sledila projekcija filma Herletova v Ojstrici, ki ga je posnel leta 1974 že pokojni Ciril Debeljak - Cic, po filmu pa je  svoje vzpone od Okrešlja do Hardeola predstavil še Matic Jošt. Po tekmi v macesentoolingu je sledil govor načelnika KA Mihe Habjana, ki je čestital novim alpinistom in inštruktorjem alpinizma. Dovolj razologov torej, da je vsem, ki se zbora niso udeležili, lahko žal. 

Nekateri so čas pred zborom alpinistov izkoristili še za zadnje vzpone v zimskih razmerah. Plezali so Tschadovo smer v Turski gori.


Zbor alpinistov. Foto: Aleš Zorko in David Romih.

V organizaciji AO Vipava je potekal Vikend Tura 2012. Že v petek zvečer je bil na ogled film Sfinga, sobota je bila v znamenju športnega plezanja v plezališču, ki ponuja kar 270 športno plezalnih smeri, večer pa je popestril Urban Golob, ki je na predavanju predstavil zimsko prečenje Slovenskih Alp in odpravo Ski Everest 2000. Kljub muhastemu vremenu so organizatorji dobro poskrbeli za aktiven vikend.

Zdaj se pa res že malo ponavljam z novico o plezanju v Švicarski smeri v Les Courtes. V marcu je tam plezala tudi nekoliko "starejša" generacija alpinistov: Miha Lampreht, Andrej Kokalj, Primož Štular in Aleksander Bjelčevič. Pred tem so se "ogrevali" v Vertih. Obisk tamkajšnjih gora pa so izkoristili še za turni smuk na Col de Tour Noir nad ledenikom Amethystes.

Pa še nekoliko drugačna novica iz tamkajšnjih gora, ki utegne komu kdaj koristiti. Na strani AO Rašica je opisano reševanje turne smučarke s sedla Col du Passon zaradi poškodbe noge. Reševanje je potekalo hitro, gladko in še odgovor na večno vprašanje: brezplačno.

Z Aljaske prihajajo prve novice. Bazni tabor je postavljen, Grega Ažman in Anže Čokl sta preplezala 600 metrov dolgo prvenstveno smer, Dušan Huč in Urban Iglič pa 500 metrov dolgo linijo. Podrobnejših informacij žal še ni.

Iz Patagonije sta se vrnila Matjaž Dušič in Matic Grudnik. Podrobnosti o odpravi so bile že predstavljene, zato le na kratko: cilj odprave je bil v alpskem slogu in prosto preplezati smer Corazon s kombinacijo drugih smeri. Žal jima zaradi slabih razmer to ni uspelo. Kratko obdobje lepega vremena  sta izkoristila za plezanje na Poincetot po smeri Whillans - Cocharne.

Iz domačih sten prihaja bolj malo novic. Najzanimivejša je (pa ne zaradi težav v smeri) novica o plezanju v smeri Medo v Ospu. Z njo sta opravili dve legendi svetovnega alpinizma, Chris Bonington in Silvo Karo. Ni jih veliko, ki bi z letnico rojstva 1934 preplezali to ali katero drugo smer.

Na strani Črnuškega alpinističnega odseka je novica o novi smeri v steni nad Gradiško turo - Špargljeva smer (V/IV, 200 m). In če ime smeri ne pove dovolj, je tu dodaten opis prvih plezalcev: "Ponavljanje smeri zaradi poraščenosti, krušljivosti in špargljevega trničevja, odsvetujeva. Če pa se že najde kakšen norec, je spodaj z zeleno označen potek smeri."

Nekaj slovenskega obiska je doživela tudi Paklenica, najbolj odmevna novica, sicer iz plezališča, pa je onemogočeno plezanje v legendarni Manolovi smeri iz leta 1987, Il Marattoneta (8b+). Žal vse bolj množični turizem v tem kanjonu terja svoj davek in narava se mora umikati "betonski infrastrukturi."

Ko smo že pri plezališčih pa še "uradna" informacija o parkiranju v Ospu, ki je bila objavljena v Primorskih novicah. Parkiranje v Ospu je zaenkrat dovoljeno na parkirišču za kampom ob plačilu parkirnine. V bodoče naj bi tam uredili tudi sanitarije, dodatne zabojnike za odpadke in novo parkirišče (ki bo prav tako plačljivo). Žal tudi tu vse bolj množičen "turizem" terja svoj davek.

In če postaja gneča v plezališčih vse večji problem, je vsekakor zanimiv pogled v preteklost. Prav zanimivo je branje alpinističnih novic, ki so nastale skoraj 30 let nazaj.

Upajmo, da bo prihodnji teden vreme poskrbelo za kako novico iz domačih gora.


Lepi mix Poincenot, foto: M. Dušič in M. Grudnik

 
Špargljeva smer


Tri legende: Silvo Karo, Chris Bonington, Marko Prezelj.
Foto: Mire Steinbuch

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 11463

ALPinizem