Išči

bohinjsko

BOHINJSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpska filmoteka - 07.11.13

V četrtek, 7. novembra, ob 10. uri v Domu sv. Martina v Srednji vasi v Bohinju cikel kratkih filmov posnetih v Triglavskem narodnem parku

Alpska filmoteka predstavlja cikel kratkih filmov: Planšarstvo v Bohinju, Sirjenje na ovčji planini in Triglavski narodni park, posnetih v Triglavskem narodnem parku v obdobju med 1978 in 2012.

Planšarstvo v Bohinju in z njim povezano sirarstvo je skozi zgodovino predstavljajo temelj kmetijstva v Bohinju. V preteklosti je delovalo več kot 40 planin, ki pa so danes žal večinoma zapuščene. Obstoj visokogorske paše ima velik pomen za ohranjanje kulturne krajine in kulturne dediščine ter za ohranjanje znanja izdelave različnih vrst mlečnih izdelkov od masla, pinjenca, skute do mohanta in drugih vrst sirov.

Na Planini za skalo, ki jo je TNP pred leti obnovil, se danes ne pase več, kljub temu pa predstavlja priljubljeno pohodniško točko s čudovitim razgledom na Zahodne Julijce. Sirjenje na ovčji planini prikazuje, kako so domačini na planini izdelovali mlečne izdelke pred več kot 30 leti. Filmski zapis etnologa dr. Naška Križnarja predstavlja dragocen zapis časa, ki je skorajda izginul ter kljub temu nostalgičen in romantičen v očeh današnjega opazovalca.

Leta 1991 je Triglavski narodni park praznoval desetletnico. Ob tem jubileju je Javni zavod posnel dokumentarni film, ki na globok in občuten način prikazuje lepote vidnega in nevidnega sveta, ki se nam odpira na območju zavarovanega območja narodnega pomena. Kljub temu, da posnetek sega v devetdeseta leta 20. stoletja je s svojo besedo neminljiv in neobčutljiv na čas. V tem filmu sprehod po narodnem parku doživite skupaj z mojstrom besede dr. Matjažem Kmeclom.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1890

BOHINJSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.