Išči

tržiško

TRŽIŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janez Hladnik (1939-1963)

Petdeset let od nesreče pod Grossglocknerjem.

Peter Rožič: V avgustu leta 1963 so se tržiški alpinisti in reševalci podali na Grossglockner. Po uspešno opravljeni turi so se vračali, naveza Janez Hladnik in Nejča Perko pa se je odločila preplezati še znani Palavicinijev žleb v steni Grosglocknerja. Normalen pristop do izhodišča (bivaka) pod steno je po desni strani ledenika Pasterza od Hofmannove koče.

V želji, da bi prihranila čas sta se odločila prečiti ledenik kar iz smer normalnega sestopa z vrha. Glede na čas (okoli dvanajste ure) in nevarno bližnjico pod ledenimi seraki je prišlo do nesreče ki je bila za Janeza usodna.

Danes mineva od tega dogodka petdeset let.

Spomin in opomin gora, 8/1963 - France Malešič: 26. avgusta 1963 se je 24-letni Janez Hladnik usnjarski tehnik iz Tržiča, mojster v tovarni Runo, načelnik AO Tržič in gorski reševalec postaje Tržič, smrtno ponesrečil med prečenjem Hoffmannsgletscher v Gloknerkaru pod Grossglokcknerjem (3798 m, avstrijske Visoke Ture). Zadel ga je velik kos ledu, ko se je nad njegovo navezo v strmini pod bivakom podrl serak. Sopotnik se je srečno rešil.


Janez Hladnik (1939-1963)


Na fotografiji: Franci Kavčič, Rajko Marenčič, Franci Primožič, Nejča Perko, Janez Hladnik, Marjan Salberger, Alojz Zaletel in Jože Januš.
Foto: Janko Krmelj


25.08.2013

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 802

TRŽIŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.