Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 14.12.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
14. december 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V petek bo povečini jasno. Marsikje po nižinah bo sprva megla ali nizka oblačnost, ki bo predvsem v Prekmurju vztrajala večji del dneva. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodnik.
V soboto se bo krepil jugozahodni veter. Postopno se bo pooblačilo v zahodni Sloveniji. Drugod bo še precej jasno, zjutraj in del dopoldneva bo po nekaterih nižinah megla, ki se bo v Prekmurju lahko zadrževala večji del dneva.
V nedeljo bo oblačno. Padavine bodo čez dan postopno zajele vso državo. Meja sneženja bo sprva na okoli 1500 metrih nad morjem, popoldne pa se bo že spuščala in v noči na ponedeljek se bo ponekod spustila do nižin. Takrat bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja.
V ponedeljek bo oblačno, padavine bodo od severozahoda postopno ponehale. Na Primorskem bo pihala burja. Hladno bo.

Razmere v gorah

Po sneženju ob koncu preteklega tedna je bilo po podatkih Urada za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje ves teden suho vreme. V višinah je dotekal topel in suh zrak, nastal je močan temperaturni obrat. Do petka se je plast hladnega zraka že zelo stanjšala in sega le še do nadmorske višine okoli 600 metrov. Ker je bil zrak nad temperaturnim obratom zelo suh, se je snežna odeja le na prisojnih pobočjih nekoliko hitreje preobražala in sesedala. V senčnih legah je ostal sneg suh, na prisojah pa je na površini nastala tanka skorja.

V Julijskih Alpah je na višini 2500 metrov do okoli 60 centimetrov snega, na 1500 metrih do 25, snega pa sega do približno 1200 metrov v senčnih legah. V Savinjskih Alpah je na 1500 metrih okoli 15 centimetrov snega. Nevarnost snežnih plazov je povsod I. Stopnje po petstopenjski lestvici. Snežna odeja je v osojah mehka in rahla, drugod pa pokrita s tanko skorjo.

V petek in deloma še v soboto bo sončno in v višinah postopno malo hladneje. Zapihal bo jugozahodnik. V nedeljo bo pričelo deževati, nad 1500 metrov pa snežiti. Popoldne se bo meja sneženja nižala in v noči na ponedeljek ponekod spustila do nižin. Do ponedeljka zjutraj lahko v gorah zapade od 10 do 30 centimetrov snega, odvisno od nadmorske višine. Nevarnost snežnih plazov se ne bo povečala. Le v visokogorju Julijskih Alp se lahko ob koncu padavin s strmih pobočij prožijo manjši plaziči suhega nesprijetega snega.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79854