Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 22.03.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
22. marec 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo pretežno oblačno, dež bo dopoldne ponehal. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Ponoči se bo delno razjasnilo, po nižinah bo nastala megla. V petek bo sprva večinoma sončno, čez dan se bo oblačnost od zahoda povečala. Popoldne bo zapihal jugozahodni veter, v severozahodni Sloveniji bodo posamezne plohe.
V soboto bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne bodo posamezne krajevne plohe. Pihal bo jugozahodni veter. V nedeljo bo na zahodu pretežno oblačno, drugod delno jasno z zmerno oblačnostjo. Še bo pihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

V ponedeljek je bilo po podatkih Agencije RS za okolje v gorah še sončno, nato je bilo več oblačnosti, zlasti v Julijskih Alpah so bile tudi manjše padavine. Segrelo se je. Nulta izoterma se je dvignila na okoli 2500 metrov, v sredo se je nekoliko spustila. Zaradi otoplitve se je snežna odeja zmehčala in sesedala. S strmih pobočij so se prožili številni manjši in posamezni srednje veliki plazovi mokrega snega. Ponoči je sneg pomrznil v visokogorju, nižje pa ne. V noči na četrtek je v Julijcih deževalo, meja sneženja se je z začetnih 2000 metrov spustila pod 1500 metrov. V visokogorju je zapadlo do 10 cm mokrega snega, ki se je s podlago dobro sprijel. Drugod ni bilo omembe vredne količine padavin.
Na 1000 metrih je v Julijskih Alpah od 70 do okoli 120 cm snega, nad 1500 metri pa od 330 do 420 cm. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 m od 40 do 70 cm snega, na 1500 metrih pa od 140 do 230 cm. Višina snežne odeje je precej neizenačena.
Snežna odeja je večinoma mehka, pod novim snegom je nad 1500 metri trda podlaga. Pod 1500 metri je sneg večinoma zmehčan in moker. Na vetru izpostavljenih legah je močno spihan. Nevarnost snežnih plazov je nad 1500 m nadmorske višine 2. stopnje, pod 1500 metrov pa se je zaradi otoplitve in dežja povečala na 3. stopnjo po petstopenjski lestvici.
Tam se lahko prožijo plazovi zmehčanega snega z bolj strmih pobočij.
Danes čez dan bodo padavine ponehale, ne bo omembe vredne količine. Nulta izoterma se bo do jutri zjutraj spustila pod 1000 metrov. Sneg bo pomrznil in nevarnost spontanega proženja se bo zmanjšala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79770