Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 23.03.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
23. marec 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V petek zjutraj bo precej jasno, ponekod po nižinah bo megla ali nizka oblačnost. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo. Zjutraj bo na Primorskem še pihala šibka burja, popoldne pa bo predvsem v severovzhodni Sloveniji zapihal južni veter. V severovzhodni Sloveniji lahko nastane kakšna ploha. Ponoči in v soboto zjutraj bo zmerno do pretežno oblačno, ob morju dopoldne tudi megleno. Tam je možen rahel dež. Popoldne se bo v osrednji in vzhodni Sloveniji delno zjasnilo. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter.
V nedeljo in ponedeljek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, na zahodu tudi pretežno oblačno. Tam je v ponedeljek že možen rahel dež. Pihal bo jugozahodni veter.

Razmere v gorah

V četrtek je bilo suho vreme. Zračna masa je bila nekoliko hladnejša, nulta izoterma se je zadrževala na okoli 1600 do 1700 metrov. Nižje ter na prisojnih pobočjih tudi višje, se je snežna odeja čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Sneg se je sesedal in preobražal.
Na 1000 metrih je v Julijskih Alpah od 60 do okoli 110 centimetrov snega, nad 1500 metrov pa od 330 do 420 centimetrov. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 metrih od 30 do 60 centimetrov snega, na 1500 metrih pa od 140 do 230 centimetrov. Višina snežne odeje je precej neizenačena.
Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki predvsem ponekod v visokogorju nosi človeka. Čez dan se na prisojnih pobočjih ter pod 1700 metrov sneg zmehča. Na vetru izpostavljenih legah je močno spihan. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po petstopenjski lestvici. S strmih pobočij se lahko sredi dneva in popoldne prožijo manjši plazovi mokrega snega, sicer pa lahko plaz sproži turni smučar predvsem na mestih z napihanim snegom, teh območij pa je največ na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov.
V naslednjih dneh bo prevladovalo suho vreme. Nulta izoterma bo v petek na okoli 1700 metrov, v soboto pa se bo sredi dneva dvignila že na 2300 metrov in v nedeljo nad naše najvišje vrhove. Ob otoplitvi in ob sončnih dnevih se bo snežna odeja pospešeno sesedala in preobražala. S strmih pobočij se bodo lahko prožili plazovi mokrega snega, ponekod tudi talni. Nevarnost snežnih plazov se bo sredi dneva in popoldne povečala, ponoči pa zmanjšala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79780