Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 24.01.13

Primorski dnevnik: Izlet po tržaški okolici; Članarina

Izlet po tržaški okolici

Vremenske razmere zadnjih dni res niso posebno ugodne za sprostitvene sprehode v naravi, vendar planinci upamo, da se bo do nedelje vreme izboljšalo in bo spet posijalo sonce. Za prihodnjo nedeljo, 27. januarja namreč Slovensko planinsko društvo iz Trsta načrtuje tradicionalni Izlet po tržaški okolici, namenjen odkrivanju zanimivih predelov nekdanje mestne okolice, ki se danes žal spajajo z mestnim tkivom, pa tudi poti in steza, ki so jih naši predniki vsakodnevno uporabljali, ob današnjem načinu življenja pa smo jih opustili in se zato naglo zaraščajo oziroma popolnoma izginjajo. S tem pa se briše tudi del naše zgodovine. Pri letošnji izbiri itinerarja smo se nekoliko oddaljili od mestnega obrobja in se odločili za spoznavanje širšega območja Bazovice. Sprehodili se bomo po pobočju Kokoši in predelih, ki so bili nekoč namenjeni paši. Pastirji so si, ob skrbi za živino, tu postavili iz kamna zgrajene pastirske hišice, skromna zavetja, ki so jih varovala pred vročino, dežjem ali mrazom. Z opuščanjem živinoreje so kamnite hišice izgubile svoj pomen in so začele propadati. Gospod Vojko Ražem pa je v zadnjih letih velik del teh hišic, ki pričajo o pastirskem življenju na tem delu Krasa, popravil in obnovil.
Pohodniki se bodo zbrali ob 8.30 pri Kalu v Bazovici; pod strokovnim vodstvom restavratorja kamnitih hišic, gospoda Ražma, se bodo sprehodili po bazovskih stezah in si ogledali okoli 20 hišic. Predvidene so približno 4 ure lagodne hoje.

Članarina

Slovensko planinsko društvo Trst obvešča svoje člane in prijatelje, da bodo v naslednjih tednih odborniki na razpolago za obnovitev društvene članarine in zavarovanja v okviru Planinske zveze Slovenije ter za vpisovanje novih članov s sledečim urnikom: v petek, 25. januarja od 10.00 do 13.00 ure na društvenem sedežu, Ul. s. Frančiška 20; v petek, 1. februarja od od 19.00 do 20.30 ure v Prosvetnem domu na Opčinah, Ul. Ricreatorio 1. Ostale datume bomo javili naknadno.

Danes priložnost za poravnavo članarine- zavarovalnine SPDG in PZS

Planinska zveza Slovenije - med članicami je tudi Slovensko planinsko društvo v Gorici - je v zadnjem obdobju sprejela vrsto novosti glede članstva, oziroma včlanjevanja posameznikov. Tako se z letom 2013 uvaja centralna evidenca članstva, pomemben instrument, ki se navezuje na dolžnosti in pravice, povezane z nezgodnim zavarovanjem, zavarovanjem za povračilo stroškov reševanja v tujih gorah in zavarovanjem za odgovornost.
Od letos velja, da morajo člani, ki tega še niso naredili, izpolniti posebno pristopno izjavo (za mladoletne osebe jo sopodpišejo starši) z osebnimi podatki, točnim naslovom stalnega bivališča itd. S prijavo privolijo tudi uporabo osebnih podatkov za društvene namene.
Veljavnost lani vplačanih znamkic zapade 31. januarja in do takrat velja tudi zavarovalno kritje. Po tem datumu pa zavarovanje začne veljati šele dan po efektivnem vplačilu znamkice. Smotrno je zatorej, da člani, ki pogosto obiskujejo gore, oziroma zahajajo v naravo, čimprej poskrbijo tudi za ustrezno zavarovalno kritje. Zato SPSG priporoča članom - dosedanjim in novim - naj čimprej poskrbijo za plačilo članarine - zavarovalnine. V tem smislu bo društveni sedež na Verdijevem korzu 51/int odprt tudi danes med 19. in 20. uro.
Zaradi izpolnjevanja pristopnih izjav, naj člani, ki želijo pridobiti ali obnoviti članstvo B PZS pridejo na sedež osebno.
 

 24.01.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79770