Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 25.10.12

ŠZL - Žiga Černe: Pridružite se kateremu od planinskih pohodov ...

Rdeča tura
Živobarvni ruj je bil na Krasu letos zaradi suše, rdeč že čez poletje, tako da ste to soboto vabljeni na bolj rjav gorskokolesarski izlet po kraških gmajnah. A nič zato, pomembno je le, da bo zabavno in da boste domov odšli z novimi izkušnjami, spomini in seveda tudi s polnim želodcem. Pripravljajo dve trasi: prva bodo samo kolovozi in enoslednice, pri lažji pa tudi asfalt in brez hribov. Odhod bo ob desetih dopoldne izpred cerkve v vasi Avber, dolžini pa dvajset in trideset kilometrov. Po prevoženi polovici ture pa se bomo zapeljali med vinogradi refoška. Vmesna postaja bo na turistični kmetiji, kjer bo priložnost za pokušino domačih pridelkov. Prijavnine ne bo, za prehrano pa bo prispevek dvanajst evrov. Informacije: 041 660 561, www.avber.si.

Pohod po tematskih poteh na Vojskem
Geopark Idrija združuje in povezuje naravo, kulturo in tradicijo z najrazličnejšimi aktivnostmi, muzeji, informacijskimi centri, gostilnami, kmečkimi turizmi in lokalnimi trgovinami z domačo obrtjo. Podpira in spodbuja izdelovanje in trženje domače obrti, razvoj turistične ponudbe na podeželju, skrbi za izobraževanje lokalnih vodičev, prvenstvena naloga geoparkov pa je varovanje narave in njena promocija. Priložnost, da se spoznate vsaj z delom tamkajšnje ponudbe bo že to soboto na pohodu med zanimivimi točkami na Vojskarski planoti. Začetek poti bo ob 9. uri na parkirišču pri cerkvi na Vojskem, na pot po zahodnem delu planote, preko Jelenka do slapov in mokrišč v Gačniku, pa boste odšli z geologom dr. Jožetom Čarjem. Predvideno je največ štiri ure hoje. Informacije: 05 373 40 88 www.geopark-idrija.si.

Vorančeva pot
V Kotljah pod Uršljo goro potekajo tradicionalni Kuharjevi dnevi, ki so posvečeni spominu na pisatelja Lovra Kuharja-Prežihovega Voranca ter njegovih bratov Ivana, Alojza in Avgusta, ki so pustili pomemben pečat tako v lokalnem kot tudi v vseslovenskem in širšem prostoru. Zaključek bo ta konec tedna, tudi s sobotnim pohodom po poti, ki predstavlja hotuljske postaje pisateljevega življenja. Zbrali se boste do devete dopoldne v centru Kotelj, pri kipu Pobiča s solzicami, med drugim pa boste obiskali Rimski vrelec, Ivarčko jezero, jamo Pekel, kjer je kot fantič materi natrgal šopek solzic in pisateljevo rojstno hišo, kjer bo zaključek z ogledom spominskega muzeja in kostanjevim piknikom. Informacije: 02 870 55 23, www.ravne.si.

Brežiški oktober
Občina Brežice oktobra praznuje, ta čas pa se zato vrstijo številni dogodki in prireditve. Med rekreativnimi bo pričakovano najbolj množičen sobotni pohod Po poteh brežiške čete, ki vodi mimo ribnika pri Marofu, do gradu Pišece, skozi gozd in do Kerinovega križa, od tam pa blago navzgor na vrh Intermedija in še na Veliki Špiček, nazaj pa po krajši ali daljši poti. Skupaj to pomeni najmanj dve in pol, največ pa tri ure in pol lažje hoje. Zbor bo ob 9. uri v Pišecah. Kdor meni, da omenjene poti ne bo zmogel, bo lahko šel na voden ogled krajevnih znamenitosti po Pišecah. Informacije: 041 773 525, www.sportbrezice.si.

Po sledeh Soške fronte
Če v nedeljo ne boste tekli ali navijali na Ljubljanskem maratonu, se boste morda odpravili na zanimiv in razgleden pohod po Komenskem Krasu. Ob jesenskem pomiku urinih kazalcev, boste ob 9. uri na pot krenili iz kraške vasice Brestovica pri Komnu, ki leži na nekdanji frontni črti Soške fronte. O tem se boste lahko na lastne oči prepričali z obiskom kavern in strelskih jarkov, ob tem pa imeli lep pogled na morje in Alpe, se spustili v Grofovo jamo in se povzpeli na Grmado, pomembno strateško točko v 1. svetovni vojni. V treh oziroma petih urah boste naredili deset ali petnajst kilometrov dolg krog. Informacije: 031 670 760, www.brestovica.com.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79785