Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček 05.08.12

Nedeljski dnevnik: Vremenski kotiček + Napoved

Kaj pravijo o avgustu Poglejmo v preteklost: stari slovenski pregovor pravi, če se avgusta po gorah kadi, kupi si kožuh za zimske noči. V teh dneh se torej velja ozreti v gore in pogledati, ali bodo zamegljene ali ne. Sicer pa je bil Jakob, ki smo ga omenjali v preteklih številkah, bolj nestanoviten, oblačen in ponekod ga je spremljal dež. Rečeno pa je bilo, ako bo 25. julij, ko je njegov god, lep, bo božič mrzel. No, kot kaže, letos ne bo tako. Po drugi strani pa stara modrost pravi: »Če na Jakoba dežuje, ostro zimo oznanjuje. « Za napovedovanje zime je kajpada še močno prezgodaj, zato se ustavimo na tem mestu.

Drugače je z avgustom. Herschlov vremenski ključ ne napoveduje vročinskega vala, to smo že dejali. Začetek utegne biti celo nestanoviten, tudi okoli devetega utegne biti tako, če bo pihal južni oziroma jugozahodni veter. Lepše vreme obeta sredi meseca, proti koncu pa naj bi bilo že bolj nestanovitno.
O vročih pasjih dnevih tako ne bo ne duha ne sluha. Pasji dnevi pa sicer lahko trajajo vse tja do 23. avgusta. Ob bližnjih vremenskih dogajanjih morda lahko pove kaj lepega Kasijan, ki bo imel god 3. avgusta. Za tega vremenskega svetnika slovenski pregovor pravi: »Kakršno vreme da Kasijan, tako bo še ostalo marsikateri dan.«

Pa še nekaj besed o UV-sevanju. Meteorologi pravijo naslednje: UV-indeks bo ob jasnem vremenu po nižinah 8,5 in v visokogorju 9,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del VV-sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeti odmerek. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika, zato se zaščitimo spokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibajmo izpostavljanju soncu. pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med IUn 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved v besedi
Agencija za okolje in prostor napoveduje, da bo v četrtek in petek sončno in postopno spet bolj vroče. Čez konec tedna ni izključena oblačnost, prav tako ne vročinske nevihte, vendarle pa naj bi vseskozi prevladovalo sonce. Nekaj drugače se obeta kasneje v mesecu.

 

Nedeljski dnevnik 05.08.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79853