Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 22.06.08

Nedeljski dnevnik - Slovo od pomladi

V soboto, 21. junija, smo se ob eni uri ponoči poslovili od letošnje pomladi in se preselili v koledarsko poletje. Sonce je bilo tedaj najvišje nad obzorjem in za 23 ločnih stopinj in pol nad nebesnim ekvatorjem. Imeli smo najdaljši dan v letu in tudi najkrajšo noč. Na severnem tečaju, ki ga bo nekaj časa osvetljevalo sonce, bodo dnevi brez noči, saj sonce sploh ne bo zašlo. Na južnem tečaju, ki ga sonce sedaj ne osvetljuje, pa bodo imeli dolgo noč. Od 21. junija naprej se bo sonce spet začelo spuščati proti ravniku ali ekvatorju in tako bo vse do 23. septembra, ko bomo imeli jesensko enakonočje. Kakšno vreme nam bo prineslo poletje, bomo kmalu lahko ugotavljali kar sami.

Za letošnjo spomlad velja, da je bila po statističnih podatkih naših meteorologov toplejša od povprečnih pomladi. Še najtopleje je bilo konec maja, natančneje 27. dan, ko so v Ljubljani izmerili kar 31,6° Celzija. V Cerkljah ob Krki je bila temperatura zraka ta dan 33,6 stopinje C. Letošnjo pomlad nam je bilo naklonjeno tudi sonce. V Ljubljani, na primer, je sijalo 251 ur, kar je za 33 ur nad znanim povprečjem, ki velja za obdobje v letih od 1971 do 2000. Še največ sonca so imeli v Murski Soboti. Tam so našteli 284 ur sončnega obsevanja, kar je 52 ur več od znanega povprečja. Za padavine velja, da so bile v glavnem povsod po državi v mejah znanega povprečja. Nekoliko manj dežja je padlo le na Gorenjskem in v Posavju.

Kakšno vreme se nam obeta v prihodnjih junijskih dneh, nam bo morda zaupal 27. junij, to je dan »sedmih spečih«. Če bo po naključju na ta dan deževalo, potem se nam obeta še sedem tednov kislega vremena. Še pred tem datumom pa bodimo pozorni na vreme, kakršno bo 24. junija. Za ta dan pregovor pravi: »Kakor je vreme kresnic, takšno bo tudi žanjic« Dodajmo še en junijski pregovor: »Če rožnika toplo dežuje, kašče in čebelnjake napolnjuje.«

  22.06.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79797