Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.06.1997

Delo, Šport: ... Čufarjeva po Chiquiti preplezala še Deklico

S ponovitvijo Deklice (8b+) v Mišji peči je Martina Čufar ponovno pokazala, kam sodi - v svetovni vrh najboljših športnih plezalk
KRANJ - Naša najboljša športna plezalka je v vrhunski formi. O tem ni nobenega dvoma, saj mojstranška plezalka to potrjuje na vsakem koraku. Dober mesec je minil, odkar je uspešno preplezala Chiquito v Mišji peči, smer, ki je sedem let nosila oceno 8b+. Po njenem vzponu so nekateri gledali na smer malce drugače. Kakorkoli že, za sosednjo smer »Kaj ti je deklica?«, ki jo je istega leta kot Chiquito prvi splezal Srečo Rehberger (1990), je bilo potrjeno: ta je 8b+.
Zdi se, da so njeni vzponi v naravnih plezališčih opravljeni mimogrede. Kot nekakšen sestavni del treninga, ki ga opravlja nadvse resno. In res - Martini Čufar ni preveč do tega, da bi dneve in dneve visela v težkih smereh. Vse svoje najtežje smeri je splezala zelo hitro. Tako je bilo lansko leto, ko je kot prva Slovenka zmogla čisto desetko, tako je bilo tudi letos pri Chiquiti in nič kaj drugače tudi pri Deklici. Prvič je bila v smeri 24. aprila, ko jo je z varovanjem od zgoraj temeljito proučila. Sledil je odhod v južno Francijo, kjer je imela v programu izključno plezanje na pogled. V štirih dneh je v Volxu, Orgonu, Orpierru in Chatouverju splezala na pogled 38 smeri težavnosti do 7b+. Med njimi omenimo npr. izredno znano in lepo smer Les Couleurs du Charme (30 m, 7b+), v Chatouverju in smer Hueco (7b+) v Volxu. Ta 23 m visoka smer se prevesi za skoraj 10 m in ima samo 4 svedre! Po vrnitvi iz Francije je v Mišji peči med drugim na pogled ponovila smer Oro puro z oceno 7c (to je bila njena peta smer na pogled s takšno oceno) v drugem poskusu pa še Rock'n roll (7c/c+)
V Deklici je drugič z varovanjem od zgoraj poskusila 15. maja in samo enkrat ji je spodletelo. Slaba dva tedna kasneje, 28. maja, je poizkusila smer splezati od spodaj. Takrat je pod zadnjim previsom pod vrhom smeri naredila nepotrebno napako. Vrnila se je že naslednji dan in smer splezala v prvem poskusu. To je bila njena sicer 12. smer z oceno 8a ali več, od tega sta dve z oceno 8a+, ena 8a+/b in tri smeri 8b ali več. Bera, kakršne nima prav veliko plezalk na svetu! In če povemo še enkrat: samo peterica med njimi je zmogla 8b+, poleg Čufarjeve še Lynn Hill, Susi Good, Robyn Erbesfield in Mia Axon.
Vendar - tekmovanja so tista; ki jim Martina Čufar (pomagajo ji sponzorji Inntal, Zavarovalnica Triglav, Five Ten, članica pa je tudi Kluba Extrem Slovenskih novic) daje večjo veljavo. Po 4. mestu na mednarodnem boulder mastru v Clamecyju in po zmagi na prvi tekmi državnega prvenstva v Kranju jo zdaj prihodnji konec tedna čaka še druga tekma DP v Pivki, potem pa odhaja v ZDA, kjer bo 22. junija Master v San Diegu v okviru vsakoletnih Extreme games. Zaželimo ji kar največ uspeha preko velike luže.

TOMO ČESEN

Lanska prvaka spet najboljša v Kranju
Na prvi tekmi v športnem plezanju za državno prvenstvo zmagi Čufarjeve in Groma
KRANJ - Minuli konec tedna je bila umetna stena v dvorani Zlato polje polno zasedena. V soboto in nedeljo je bil namreč uvodni del letošnjega državnega prvenstva v športnem plezanju. Domačo sezono so v soboto začeli člani, ki so najprej nastopili v dopoldanskih kvalifikacijah. Med ženskami, kjer jih je bilo na startu samo sedem (med drugimi ni nastopila Lukančičeva), je izpadla samo ena, sicer pa kakšnih presenečenj ni bilo. Moški so se morali za finale bolj potruditi in med enajsterico najboljših se je uspelo uvrstiti tudi nekaj mlajših plezalcev.
Večerni finale se je začel z nastopom žensk, kjer Čufarjeva in Štremfljeva res nista imeli konkurence. V kar precej zahtevni smeri se je Martina Čufar dotaknila vrha in s tem ponovno zanesljivo odnesla zmago domov. Mojstrančanka je kot ponavadi v zelo dobri formi, kar so sicer pokazali že vzponi v naravnih plezališčih.
Moški finale je postregel z nekaj presenečenji, čeprav je bil vodilni po kvalifikacijah Aljoša Grom iz Vrhnike tudi v finalni smeri najboljši. Celotna smer je bila za večino očitno prezahtevna naloga, res pa je, da je veliko kandidatov za visoke uvrstitve naredilo preveč napak. Tako je bil vrstni red na koncu vendarle nekoliko drugačen, kot pa je kazalo po kvalifikacijah. Za Gromom, ki sicer po njegovih besedah še ni v dobri formi, se je na drugo mesto uvrstil domačin Stepanjan (spomnimo se, da je lansko leto že enkrat vodil po kvalifikacijah), tretji pa je bil nedvomno prvo presenečenje tekme, mladi Tomaž Valjavec, 15-letni Tržičan, ki mu je bila to prva članska tekma sploh.
Pred razglasitvijo rezultatov je bila v Kranju tudi krajša slovesnost. Podpredsednik OKS Janez Matoh je podelil bronasta znaka Martini Čufar in Katarini Štremfelj za njuni srebrni kolajni na lanskem svetovnem mladinskem prvenstvu.
Druga tekma državnega prvenstva za člane bo čez 14 dni v Pivki, kjer bodo »poraženci« iz Kranja imeli novo priložnost.
Rezultati - članice: 1. Martina Čufar (AO Mojstrana), 2. Katarina Štremfelj (PK Škofja Loka), 3. Saša Truden (ŠPO Tržič), 4. Romana Savič (AO Lj-Matica), 5. Blaža Klemenčič (PK Škofja Loka); člani: 1. Aljoša Grom (AO Vrhnika), 2. David Stepanjan (AO Kranj), 3. Tomaž Valjavec, 4. Matej Sova (oba ŠPO Tržič), 5. Jure Golob (AO Rašica).

TOMO ČESEN

Razpis
Ker se Komisiji za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije izteka mandat, je le-ta objavila razpis za novega načelnika in do 10 članov Komisije za alpinizem. Kandidate morajo predlagati njihovi matični alpinistični kolektivi. Rok za prijave poteče 15. septembra. Dodatne informacije na PZS, ga. Meta Vukič, tel. (061) 312 553.

M. P.
 

02.06.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.