Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.09.2002

Tomaž Jakofčič: Odprava išče zdravnika

Ena izmed glavnih letošnjih slovenskih alpinističnih odprav pod vodstvom Andreja Štremflja ima za cilj 7816 m visok Čomo Lenco v Tibetu. Odprava odhaja na pot 19. t. m. a še vedno nima nujno potrebnega zdravnika. Vsi zainteresirani zdravniki se lahko oglasijo Andreju Štremflju na (040) 328-000.

T.J.

Slovenski alpinisti uspešni v Andih
Iz Peruja sta se vrnili dve slovenski odpravi z dobro bero alpinističnih vzponov. Člana odprave AO Radovljica Urban Ažman in Rok Zalokar sta preplezala prvenstveno smer v Mali Jirishanki (5485 m), članici odprave Posavskega AK Aleksandra Voglar in Mojca Žerjav (AO Matica) pa sta ponovili Severni raz (TD, 900 m) Ranrapalke (6162 m).

Ažman in Zalokar sta že takoj po prihodu v Huaraz pričela z aklimatizacijo in tako preplezala Direktno smer (TD, 450 m) v južni steni Churupa (5493 m). Po nekaj zdravstvenih težavah sta preplezala še Slovensko smer (TD, 900 m), v Artesonraju (6025 m) in se nato dobro aklimatizirana odpravila v pogorje Huayhuash. Njun glavni cilj je bil nepreplezana stena Jirishanke. Po dnevu plezanja (do VI, A1) sta se zaradi novozapadlega snega odločila za povratek. Dva dni sta zatem počivala v bazi, nato pa v steni Male Jirishanke opravila dober vzpon. V petih urah sta preplezala novo smer Sweet child of mine (TD, 75/65°, M5, 500 m) in v šestih sestopila na drugo stran gore in nazaj v bazo.

Med tem sta v Ranrapalki plezali tudi Voglarjeva in Žerjavova. Steno sta preplezali v osmih urah, varovali pa sta se le v dveh skalnih raztežajih. Ostalo, snežno vesino z naklonom 55 - 75 st. sta plezali nenavezani. Z vrha stene na višini okoli 6000 m sta v petih urah, mestoma s spusti ob vrvi, sestopili po normalni smeri. Gre verjetno za dosedaj najboljši vzpon slovenskih ženskih navez v Andih. Dva tedna za njima je smer v hitrem solo vzponu (4 h, dva dni iz Huaraza in nazaj) preplezal še Urban Ažman. Ažmanu in Zalokarju so pri izvedbi odprave pomagali Občina in AO Radovljica, občina Bled, PD Gorje, Acroni, Pilaster.
Člani posavske odprave so se za aklimatizacijo povzpeli na Pisco (5782 m), Vallunaraju (5686 m), Ishinko (5530 m) in Tocllaraju (6034 m) na katerega so se povzpeli Martin Bedrač. Tjaša Zakšek (17 let), Tadej Bernik ter Gorezd in Nejc Pozvek (15 let). Slednja sta se povzpela tudi na Alpamayo (5947 m).

T.J.

Vzponi nad Chamonixom
Letošnje leto je bilo opaziti povečan obisk naših alpinistov v gorah Zahodnih Alp in vse več jih je spoznalo radosti plezanja v odličnem rdečem granitu sten v masivu Mt. Blanca. Komisija za alpinizem je letos zopet organizirala tabor v Chamonixu za mlajše (po letih ali stažu) alpiniste. Žal je bilo vreme v tem času slabo in je močno oteževalo delo. Alpinisti so poleg spoznavanja prestolnice evropskega alpinizma vseeno opravili nekaj vzponov v Iglah. Smer La Piege (TD+, 6a+, 5+ obv., 200 m) so v različnih dneh preplezali Anže Čokl (AAO, SRC.SI) in Janez Peterlin (AAO), Andrej Prinčič in Benjamin Blažič (AO Kranj) ter Rok Blagus in Blaž Ortar (AO Matica). Smer Guy Anne v igli Nantillions (TD+, 6a+, 5+ obv., 350 m) so preplezali Blagus, Ortar, Čokl in Peterlin, smer Le Marchand de Sable (TD+, 6a+, 6a obv., 300 m) v Tour Rouge pa so zmogli Čokl, Peterlin ter Simon Ušaj in Boštjan Šneberger (AK Vertikala). Nekaj je bilo tudi poizkusov plezanja daljših, bolj alpskih smeri a je ostalo le pri pridobitvi dragocenih izkušenj.
Na drugem koncu, v Grand Capucinu je Matjaž Jeran (AO Matica, Citywall) v navezi z Nastjo Davidovo preplezal O sole mio (ED-, 6c 300 m) in z Markom Potočnikom zelo lepo kombinacijo Elixir - Lecho des alpages (ED, 7a, 400 m). Vse smeri je preplezal prosto na pogled. Mojca Žerjav in Anže Čokl sta v isti steni preplezala Švicarsko smer (6b, A0, 300 m).

T.J.

Triglav
Severna stena Triglava spada med naše najbolj priljubljene visoke sten in temu primeren je tudi obisk. V najlažjih smereh lahko ob lepem vikendu zvrsti tudi nekaj deset navez. Obiskane so bile tudi težje smeri.Miha Valič je s soplezalcem prosto ponovil Bergantovo smer s Čopovim stebrom (IX-/VI+, 1000 m). V Čopovem stebru so se pred kratkim zbrale ženske. Irena Mrak in Meta Boncelj sta priplezali do njega po Skalaški, Vesna Britovšek in Minca Mramor, ter Tina Di Batista z Rokom Blagusom (oba prosto) pa po Helbi. Brata Anže in Tine Marenče sta v zahodnem delu preplezala Srebrno stezo (VII-/VI, 400 m).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.