Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.09.2002

Tomaž Jakofčič: Obvestila

Jesen je čas za začetek šolanja mladih alpinistov in na večini alpinističnih odsekov začnejo takrat z alpinistično šolo. Najbolj so pohiteli v Tržiču kjer se kandidati lahko zberejo 19.9. ob 20. uri v prostorih PD Tržič (nad knjižnico). Za informacije lahko pokličejo na 04 595 84 81 (Janez) ali 04 596 19 50 (Aljaž).
AO Kamnik začenja s šolo teden dni kasneje, 26.9. ob 19. uri v prostorih PD na Šutni 42/II v Kamniku.

T.J.

Lyskam
Severovzhodna stena Lyskama spada med velike ledne stene Alp. Prvaki vseh generacij evropskih alpinistov so tam plezali nove smeri in le te predstavljajo dobre cilje tudi danes. Irena Mrak (AO Tržič) in Andrej Magajne (AO Matica) sta konec avgusta tam opravila dobro turo. Preplezala sta Direktno smer (V/4 M, 1000 m), ki so jo leta 1982 preplezali Gabarrou, Grassi in Stratta.
Za aklimatizacijo in dober pregled nad steno sta se Mrakova in Magajne najprej povzpela na Dufor Spitze, najvišji vrh Monte Rose in se nato spustila na Grentzgletsher kjer sta bivakirala. Ponoči sta prečila ledenik ter v osmih urah preplezala smer v kateri so bile v spodnjem delu razmere odlične, zgoraj pa je bilo veliko trdega, vodnega ledu. Z vrha Zahodnega Liskama (4479 m), sta prečila na Vzhodni vrh in od tam sestopila proti Alagni.

T.J.

Štremfelj na pogled
Družina Štremfelj očitno redno skrbi za dotok dobrih dosežkov. Oče se še ni dobro odpočil od prečenja slovenskih Alp, ko je že zobe pokazal sin, Anže. Med plezanjem v odličnem francoskem plezališču Gorge d' Tarn. Je opravil zelo dobre vzpone na pogled. Tako je preplezal smeri La banda del rulos (8a) in Hoy me voy (8a), še štiri smeri z oceno 7c+ in tri z oceno 7c. Na fleš je zmogel Moules frites (8a), ob študiju pa v enem dnevu, Rasta vaut riebn (8a+/b).

T.J.

Novo "a la Relja"
Tudi zakonca Viktor in Suzana Relja ob bolj ali manjšem (ne)odobravanju pridno delata nove smeri na svoj način. V Jermanovam turnu sta preplezala Samo za norce in konje (VI/V, 200 m), v južni steni Zapotoškega vrha Tango spominov (VI/V, 230 m) in v severni steni Dolške škrbine Zvitorepko (V+, 300 m), ki poteka desno od stare smeri Fritsch - Lindebach. Vse smeri so opremljene.

T.J.

Univerza v Andih
Poleg številnih slovenskih odprav je bila letos v Andih tudi odprava Univerze v Ljubljani. Razen vodilnih v odpravi, profesorjev Stojana Burnika, Bojana Leskoška in Blaža jereba, ki imajo za seboj že bogato alpinistično pot, je bila večina članov manj izkušenih. Kljub temu so opravili lepo število vzponov na tamkajšnje šesttisočake, z večine so se nekateri tudi spustili s smučmi oz. snežno desko. Po aklimatizacijskih vzponih in spustih z Ishinke (5535 m) in Urusa (5420 m) so se Leskošek, Jereb, Mitja Šorn in Iztok Mrgole povzpeli na Copikalqui (6354 m), slednja dva sta z vrha smučala oz. deskala. Na Valanaraju (5845 m) so pristopili Matjaž Kovačič, Vanja Krapežm, Luka Kranjc in Marko Kralj, slednja sta z vrha odvijugala. Na koncu so se Snežana Jug, Leskošek, Burnik Mrgole in Šorn povzpeli na Huascaran (6768 m). Slednja dva sta z vrha smučala oz. deskala, nato odšla še na Alpamayo, Burnik in Leskošek pa na Tocllaraju.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.