Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.03.1973

Delo, Šport: ... Zbor načelnikov AO

Komisija za alpinizem PZS je na zadnji seji sklenila, da bo letošnji spomladanski zbor na­čelnikov alpinističnih odsekov v petek, 13. aprila ob 16.30 v do­mu slovenskih planincev »Zlatorog«. Razen poročila načelnika in podkomisije za gorsko vodništvo bo na programu še razprava o seminarju za vodje alpinistič­nih šol in seveda o preteklem in prihodnjem delu. Pomembna točka bodo tudi volitve novega načelnika.

 

Alpinistični weekendi

Za boljšo povezavo med alpi­nisti se je komisija za alpinizem odločila, da bo ob pomoči AO občasno organizirala »alpinistič­ne vikende« v različnih koncih naših gora. Organizatorji bodo pripravili vse podatke o okoli­škem terenu,  udeleženci srečanj - vabljeni bodo vsi AO - pa se bodo udejstvovali po lastni presoji. Prvi »weekend« bo 7. aprila v Kamniški Bistrici, na­slednjega, in sicer v obliki tur­nega smuka, pa bo organiziral AO Mojstrana.

 

Turni smuk

Prvi letošnji turni smuk v or­ganizaciji podkomisije za turno smučanje PZS je lepo uspel. 53 udeležencev se je zbralo na Komni. V nedeljo so prek Dednega polja odsmučali v Staro Fužino. Naslednji turni smuk bo v so­boto, in sicer LJUBELJ - KOFCE - JELENDOL - TRŽIČ. Vodja ture bo Joco Balant, pri­jave pa sprejema pisarna PZS (312-553).

 

Ararat še prepovedan

Vzpon na najvišji vrh Turčije - 5165 m visoki Ararat bo, kot kaže, tudi v letošnjem letu pre­povedan. Tako obvestilo so do­bili črnogorski planinci, ki ra­čunajo nanj že od lanskega av­gusta, ko so jih zavrnili v sa­mem vznožju.

 

Lubnik spet odprt

Planinsko društvo Škofja Loka je sporočilo, da bodo dom na Lubniku znova odprli v soboto 17. t. m. in da bo redno oskr­bovan do jesenske sezone.

 

Spominski pohod

Alpinisti PD Jesenice, Javornik in Martuljek bodo v nedeljo 25. t. m. organizirali spominski po­hod iz Kranjske gore prek Vr­šiča na Sleme pod Mojstrovko, v primeru ugodnih snežnih raz­mer pa tudi spust v dolino Planice. Pohod bo posvečen štirim smrtno ponesrečenim tovarišem, ki jih je 25. marca zasul plaz. Poklonili se bodo tudi spominu Pavla Peternela, ki se je smrtno ponesrečil v severni steni Velike Mojstrov­ke ter dr. Dolharja, ki se je smrtno ponesrečil med prvim spominskim pohodom.

 

Prvo državno prvenstvo

V soboto ob 9. uri se bo na Krvavcu pričelo prvo državno pr­venstvo v vožnji z reševalnimi čolni aki. Pokrovitelj sta komi­sija za GRS pri PZS in podjetje Iskra-Kranj. Tekmovanje bo za­nimivo, saj bodo na njem sode­lovale najboljše  ekipe iz vseh postaj v Sloveniji in izbrana za­stopstva iz drugih republik.

 

Akademska AŠ

Alpinistična šola Akademskega AO ima predavanja vsak četrtek ob 20. url v društvenih prosto­rih na Trgu revolucije 1 - soba 56. Drevi bo predavanje o opremi, naslednja dva četrtka pa bo­sta posvečena plezalni tehniki. Če bo primerno vreme, bodo va­je na Turncu pričeli prve dni aprila, medtem, ko so imeli prvo skupno turo (na Mojstrovko) že preteklo nedeljo.

 

Na trentskih grebenih

Naveza AAO: Metka Blažič, Bernard Cuder, Janez Gradišar, Jelka Stražar in Gregor Rupnik je 3. in 4. t. m. prvič pozimi prečila grebene od Rombona prek Ribežnov do Vršiča (bivakirali so pod Rombonom). 6. t. m. sta Gradišar in Rupnik hotela opraviti še prečenje v obratni smeri, od Prevale do Rombona, vendar jima je to preprečilo sla­bo vreme. Uspela sta preplezati le grapo (300 m, 4 ure) v južni steni Lope.

 

V zasneženi Brani

V nedeljo je bilo v ostenju Brane kar 17 alpinistov iz AO Medvode, AAO, AO Ljubljana-matica in AO Kamnik. Plezali so Bosovo grapo in Šijo.

 

Vzgojni akciji

Koroški alpinistični odsek je v letošnjem letu izvedel že dve zelo uspešni vzgojni akciji. Od 27. januarja do 3. februarja so imeli na Uršlji gori zimski te­čaj, ki se ga je udeležilo kar 21 tečajnikov. Nadaljevanje je bilo 24. in 25. februarja na Raduhi. Tudi tega tečaja se je udeležilo precej tečajnikov (skupaj z inštruktorji jih je bilo 20), zato računajo, da se bo odsek letos številčno zelo okrepil, kar je pogoj tudi za rast kvalitete.

 

Pregled akcij GRS

Kakor smo že večkrat poro­čali, je število nesreč v zadnjih letih izredno naraslo. Leta 1971 je bilo v naših gorah 57 hudih nesreč, v katerih je izgubilo živ­ljenje 15 gornikov. Število smrt­nih primerov je bilo skoraj ena­ko kot leto poprej, vendar še dvakrat večje kot leta 1969. K temu pa je potrebno prišteti še smučarske nesreče, pri katerih je samo v letu 1971 GRS sodelovala kar 580-krat. Lansko, jubilejno leto naše GRS pa je bilo rekord­no. Kar 73 težjih reševalnih ak­cij (in 619 smučarskih) je bilo potrebno in v dolino so prinesli 24 mrtvih planincev (bovški re­ševalci pa so iz kanjona Koritnice dvignili še tri žrtve avto­mobilske nesreče). Štirje mrtvi gorniki pa še vedno čakajo v gorah, ker iskanje ni bilo uspeš­no.

 

Demavend 72

V torek zvečer ob 21. uri je bilo v kinu »Komuna« predava­nje dr. Majde Mazovec o naši prvi ženski alpinistični odpravi, ki se je lansko leto povzpela na Demavend (Perzija). Žal pa si je zanimivo zbirko diapozitivov, spremljano z duhovitim komen­tarjem, ogledalo razmeroma malo ljudi.

  15.03.1973


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.