Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.10.2001

Tomaž Jakofčič: Še zmeraj v stenah

Lepo vreme zadnji mesec je dovoljevalo nemoteno plezanje tudi v višje ležečih stenah. Urban Ažman (AO Radovljica) in Klemen Novak (AO Jesenice) sta v Rušici dvakrat preplezala smer Za prijateljice (VIII+/VII-, 200 m). Prvič se je zataknilo v najtežjem raztežaju, drugič pa sta opravila prosto ponovitev brez problemov. Kmalu zatem sta skupaj preplezala še Gorsko rožo (7b) v Trentarskem ozebniku. Ažman je plezal celo smer kot prvi, na pogled.
Po dolgem času je obisk doživela tudi najbolj strma stena v naših gorah - južna stena Planje. Prvo smer v osrednji steni, Ogledalo (VIII-/VII, 220 m), so na pogled preplezali, Ažman, Miha Valič (AO Rašica, Dumo) in Tina Di Batista (AO Matica, Dumo). Z njimi je plezal tudi najboljši poznavalec stene Peter Mežnar (Soški AO), ki pa je kot skorajšnji oče, trenutno malo manj vplezan.

Široka peč
Zločinci se vedno vračajo na kraj zločina in tako je tudi Zoran Radetič 20 let po epskem zimskem vzponu v Čihulovi smeri letos ponovno obiskal to divjo steno. Najprej sta s Samom Krmeljem (oba AO Matica) preplezala eno prvih smeri v steni, Dibonov raz (VI+/IV-V, 700 m), nato pa še eno zadnjih, Večno pot (V-VI, 750 m). Verjetno sta opravila tretjo ponovitev smeri, ki sta jo prva preplezala Kozjek in Podgornik leta 1986.

T.J.

Obvestila
Komisija za alpinizem pri PZS je na zadnji seji sprejela sklep, da KA in KOTG objavita skupen razpis za akcije slovenskega alpinizma v letu 2002. Prijava kolektivov ali posameznikov mora vsebovati: ime organizatorja in vodje akcije, opis cilja, spisek udeležencev ter predvidene stroške akcije. Prijave sprejemajo na KA pri PZS, Dvoržakova 9, do 16.11.2001.
Alpinistični odsek PD Domžale vabi na sejem rabljene planinske in alpinistične opreme, ki bo v soboto 17. novembra v prostorih OŠ Rodica s pričetkom ob 16. uri.

Finale svetovnega pokala
Dvorana Zlato polje v Kranju bo tudi letos med 16. in 18. novembrom gostila najboljše športne plezalce na svetu, na zaključni tekmi za svetovni pokal v športnem plezanju. Po petkovem četrt finalnem tekmovanju za moške se bodo v soboto odvijala četrt in pol finalna tekmovanja preko celega dneva. Finalna tekmovanja se bodo pričela v nedeljo ob 18.uri.
 

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.