Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.11.2001

Tomaž Jakofčič: Odlična smer nad Chamonixom

Jesenski čas je v pogorju Mont Blanca pogosto zelo primeren za plezanje lednih smeri, ledne linije so lepo zalite, edina neprijetnost je kratek jesenski dan. Zelo dobre ledne razmere sta v gorah nad Chamonixom pred nekaj dnevi izkoristila Grega Lačen (AK Črna) in Tadej Golob (AO Železničar). Med kopico že dolgo željenih smeri sta se po poizvedovanju o razmerah v stenah, odločila za znano smer Beyond Good and Evil v Aiguille des Pelerins. Prva plezalca, odlična Marc Twight in Andy Parkin, sta smer po nekaj predhodnih poizkusih preplezala v treh dneh aprila 1992, mestoma s pomočjo tehničnega plezanja.
Golob in Lačen sta imela tokrat odlične razmere. Smer je bila z izjemo nekaj metrov povsem zalita z ledom, ki pa je bil tenak in ni dovoljeval varovanja z lednimi vijaki. Kolikor se je to dalo, sta si varovanje urejala s skalno opremo. Po stiku s smerjo Rebuffat –- Terray sta po tej smeri nadaljevala do roba stene in sestopila na drugo stran gore. Posebno zadnji raztežaj je postregel z zelo težavnim lednim in kombiniranim plezanjem. Originalnega izstopa (A2) po krušljivi vršni steni, po lokalnih informacijah, ne pleza nihče.
Golob in Lačen sta imela smolo le na začetku ture, saj se je sicer zelo udoben dostop do stene s Plan d' Aiguille, zaradi popravila žičnice na Aig. du Midi, podaljšal za pol dneva. Njima to seveda ni bilo dosti mar. Pod žičnico sta hodila z mislijo na vzhodno steno Vzhodne Kumbakarne, star slovenski himalajski dolg, kamor se odpravlajta aprila prihodnje leto.

Sedem slovenskih alpinistov na Kan Tengriju
V zrenutno precej popularnem gorovju Tien Šan v Kirgiziji so letos plezalo tudi sedem alpinistov AO Bovec in Soškega AO. Njihov glavni cilj je bil normalni pristop s severa na eno najlepših gora na svetu 7010 m visok Kan Tengri. Po ureditvi baze na severni strani gore in opravljeni aklimatizaciji sta se na vrh Kan Tengrija povzpela Sebastjan Domenih in Boštjan Sovdat, Borut Golja, Peter Poljanec in Renato Leban pa so isti dan osvojili 6150 metrov visok predvrh Pik Čopajev. Poljanec se je z drugega tabora (5600 m) spustil s snežno desko. Težave so dosegle V, S6, 1400 m.

Dve novi smeri v Nad Šitom glavi
Letos jeseni sta Urban Golob (AO Matica) in Tanja Jankovič (AAO) v JV steni Nad Šitom glave preplezala dve novi smeri. Njuna prva smer poteka po izrazitem belem stebru, levo od Uroševe grape. Smer Lepa Nina (V+/III-IV, 120 m) je lepa in poteka v odlični skali. Prav neverjetno je, da je tako lepa linija dosedaj ostala nepreplezana. Naslednja smer vstopi v Zajedo skozi okno, po nekaj metrih pa zavije levo v plošče, tik pred vrhom se Sinja (V+/V, 120 m) dotakne Strojniške variante Zapeljivke. Skala Sinje je solidna, smer pa resnejša od prve.

T.J.

Prva slovenska balvanska 8a+
Tomaž in Blaž Rant (Boreal, Stimacomp) sta teden dni preživela v balvanskem plezališču Magic Wood v švicarski dolini Averstal, kjer sta še tik pred koncem sezone, opravila nekaj odličnih vzponov. V plezališču, ki se trenutno ponaša z največ najtežjimi balvanskimi problemi na enem mestu. Po nekaj dnevnem ogrevanju ter plezanju lažjih problemov sta začela "zares". Blaž je najprej v dveh poizkusih preplezal problem z oceno 7c+ Fb, nato pa za problem La Dance (8a Fb) potreboval le nekaj minut. S tem pa še ni bilo konec uspešnega dneva. Močno motiviran se je podal v problem Unendliche Geschichte 2 (8a+ Fb) ter ga v slabih petnajstih minutah tudi preplezal. Poleg tega, da je to trenutno najtežji slovenski balvanski problem, je Blažev vzpon tudi prva ponovitev tega problema nasploh, kar daje vsemu skupaj še večjo težo. Uspešen je bil tudi Tomaž, ki je preplezal svojo prvo 7c+ Fb , kmalu zatem pa še prvo 8a Fb (La Dance).

8b za Sabino Sovinc
Sabina Sovinc (AO Kranj, City Wall, Papi sport, Petzl), je pred nekaj dnevi opravila svoj najboljši vzpon v dosedanji 12 letni karieri športne plezalke. V Mišji peči je uspela preplezati smer Lahko noč Irena, ocenjeno z 8b. S smerjo se je prvie seznanila pred tremi leti. Od takrat je poeasi,vendar vztrajno napredovala...Konstantan napredek je za nekaj easa upočasnilo hudo vnetje ramenskega sklepa.katerega posledica je bila moeno omejena in prilagojena zmožnost treniranja. Resneje se je smeri posvetila letos med prvomajskimi poeitnicami, vendar neuspešno. Po letošnji poletni plezalni turneji po Španiji in Franciji, se je že pri prvih jesenskih obiskih smeri odražala odlična pripravljenost in uspešen vzpon je postal le še vprašanje časa. Z uspešnim vzponom je Sabina postala druga Slovenka, ki je preplezala smer s težavami čiste desete stopnje (8b) in ena izmed peščice ženskih plezalk na svetu, ki se lahko pohvalijo s podobnimi dosežki. V Mišji peči je tik pred tem ponovila tudi Mozaik (7c) in Črne čipke (7c/c+) v Vipavski Beli.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.