Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.04.10

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V soboto bo pretežno jasno, le v hribovitih zahodnih krajih bo nekaj več oblačnosti. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla, čez dan pa bo začel pihati jugozahodni veter.
V nedeljo bo sprva še delno jasno, čez dan pa se bo od zahoda postopno pooblačilo. Popoldne bo v zahodnih krajih že rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.
V noči na ponedeljek se bo dež okrepil in zajel vso državo. V ponedeljek bo sprva oblačno s padavinami, nad okoli 500 metri nad morjem bo snežilo. Na Primorskem bo zapihala burja. Popoldne bodo padavine od zahoda ponehale. Hladno bo.
V torek se bo razjasnilo, zjutraj bo po nižinah megla.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje so bile v sredo in četrtek ter v noči na petek v gorah občasne padavine. Meja sneženja je bila med 1000 in 1300 metri, v noči na petek pa se je ponekod spustila tudi pod 800 metrov.
Skupno je do petka zjutraj v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega, drugod po naših gorah pa od 10 do 20 cm. Količina je precej odvisna od nadmorske višine. Ledišče je bilo sprva na nadmorski višini okoli 1500 metrov, v petek ponoči pa se je spustilo na okoli 1000 m. Nad 1500 m je bil sneg večinoma suh, zato se je slabše sprijel s podlago kot pa nižje.
Že med sneženjem so se v visokogorju prožili manjši plazovi novega snega predvsem s strmih pobočij. Snežna odeja je sedaj rahla in mehka. Jugozahodni veter je na izpostavljenih mestih delal zamete.
V Julijcih je na 1500 metrih do 150 cm snega, nad 2000 metri pa od 300 do 400 cm. Nekoliko manj snega je v zahodnih Karavankah, še manj pa v Savinjskih Alpah, kjer ga je na nadmorski višini 1500 metrov okoli 70 cm, v vzhodnih Karavankah ter na Pohorju pa okoli 20 cm.
Nevarnost snežnih plazov je odvisna predvsem od količine snega, tako starega kot novega. V vzhodnih Karavankah ter v Savinjskih Alpah je večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, le po višjih vrhovih 3. stopnje. V Julijskih Alpah ter v zahodnih Karavankah je nevarnost 3. stopnje, razen v nižjih nadmorskih višinah.
Sponatno se lahko prožijo manjši in srednje veliki plazovi novega snega predvsem s strmih pobočij. Sami pa lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožimo plaz novega snega. V petek čez dan bo večinoma suho. Ledišče se bo postopno dvignilo do nadmorske višine okoli 1200 metrov. V soboto bo sončno, ledišče bo na okoli 1600 metrov. Snežna odeja se bo pospešeno sesedala. Ponoči bo pomrznila, čez dan pa se bo zmehčala in
lahko se bodo prožili plazovi delno sprijetega, mokrega novega snega.
Podobno bo tudi v nedeljo, a čez dan se bo od zahoda že pooblačilo, zato bo vloga sonca manjša. Bo pa še nekoliko topleje. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah se bodo začele popoldne pojavljati padavine.

Bilten URSZR: 03.04.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.