Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 04.05.13

Reševali jadralna padalca - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 17.10 je pri Vrtovinu, občina Ajdovščina, strmoglavil jadralni padalec in se poškodoval. Reševalci NMP ZD Ajdovščina so padalca na kraju padca oskrbeli in ga z reševalnim vozilom prepeljali v šempetersko bolnišnico.

Ob 19.52 je na Planini pod Golico, občina Jesenice, 150 metrov od cerkve na Svetem križu trdo pristal jadralni padalec in si poškodoval hrbtenico. Posredovali so gorski reševalci GRS Jesenice in reševalci NMP Jesenice, ki so ga z reševalnim vozilom prepeljali v SB Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, na zahodu pa lahko tudi v jutranjih urah. Ponoči in v nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe, nevihte bodo manj verjetne. Na Primorskem bo pihala šibka burja, tam bo do večera večinoma suho. V ponedeljek in torek bo prevladovalo oblačno vreme. Pogosteje bo deževalo, deloma bodo plohe, nevihte bodo manj verjetne.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je splošna nevarnost plazov majhna, tj. 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. V sončnem in toplem vremenu se snežna odeja seseda in tali. Precej snega je skopnelo. Ponoči sneg pomrzne le v visokogorju. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 280 cm snega, na 1500 metrih pa do 90 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih do okoli 20 cm. Več snega je v osojah, južna pobočja pa so kopna nad 1500 metri. Snežna odeja je večinoma zmehčana, ponoči pa je pomrznjena v visokogorju ter v mraziščih. Sneg je razmeroma dobro preobražen. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje. Snežna odeja je stabilna. Čez dan se zmehča in zato se nevarnost snežnih plazov nekoliko poveča predvsem na strmih, osončenih pobočjih. Tam lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite plaz mokrega snega, a možnosti so razmeroma majhne. Podobno vreme bo tudi v soboto, v nedeljo pa bo bolj oblačno, zato sonce ne bo imelo toliko dnevnega vpliva na snežno odejo. Sneg se bo še talil, ostal bo razmeroma stabilen.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.