Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 15.01.11

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V soboto bo sprva zmerno do pretežno oblačno, zjutraj lahko ponekod pade kakšna kaplja dežja. Dopoldne se bo hitro zjasnilo in čez dan bo precej jasno. Tudi nizka oblačnost na Primorskem se bo popoldne prehodno umaknila.
V nedeljo bo pretežno jasno. Zjutraj in deloma dopoldne bo ponekod po nižinah in predvsem ob morju megla ali nizka oblačnost.
V ponedeljek in torek bo precej jasno, marsikje po nižinah in ob morju pa bo vsaj zjutraj in dopoldne megleno. V torek proti večeru se bo od vzhoda oblačnost povečala, na Primorskem bo zapihala šibka burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se nadaljuje suho vreme. V zadnjih dneh se je zelo segrelo. Ledišče je nad 2600 metri nadmorske višine. Snežna odeja se je zato tudi v visokogorju začela hitreje preobražati in sesedati, na površini pa je predvsem na prisojnih pobočjih nastala skorja. Nižje, kjer je še topleje, pa je sneg postal južen in moker in le ponoči pomrzne.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 370 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 90 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 20 cm snega. Nižje hitro kopni, prisojna pobočja so ponekod kopna tudi nad 1500 m.
Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki v visokogorju večinoma ne nosi človeške teže. Kjer je sneg spihan, pa je podlaga trda in ponekod poledenela. Mehak sneg je le v osojah visokogorja. Nižje je sneg večinoma moker in omehčan, ponoči pa tudi pomrzne, a le dovolj visoko ter v mraziščih.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp, nad okoli 1700 metri 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi zlasti na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih. Drugod po naših gorah je nevarnost 1. stopnje. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov. Suho in precej toplo vreme se bo nadaljevalo.
Ledišče se bo v soboto prehodno spustilo pod 2500 metrov, v nedeljo pa bo spet nad najvišjimi vrhovi. Snežna odeja se bo sesedala in preobražala, le v osojah visokogorja bo zaradi suhega zraka ostal sneg bolj kot ne suh in slabo preobražen. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala.

Bilten URSZR: 15.01.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.