Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 17.01.11

Pokaži objave o reševanjih GRSPlazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Podlegla poškodbam - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 15.53 je med sestopanjem po brezpotju zdrsnilo planinki na skalnatem terenu v dolini Kamniške Bele v občini Kamnik. Ustavila se je okoli 50 metrov nižje s hudo poškodovano glavo in brez zavesti. Reševalci Postaje GRS Kamnik so s pomočjo helikopterja SV in dežurne ekipe za reševanje v gorah ponesrečenko oskrbeli in prepeljali v ljubljanski klinični center, vendar je zaradi hudih poškodb prevozom umrla.

Ob 13.06 si je pod Malo Mojstrovko v občini Bovec planinka poškodovala ramo. Reševalci Postaje GRS Bovec so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske z dežurno ekipo za reševanje v gorah poškodovanko oskrbeli in prepeljali v jeseniško bolnišnico na nadaljnje zdravljenje.

Ob 13.02 je ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči s policijskim helikopterjem prepeljala poškodovano smučarko iz Smučišča Cerkno v ljubljanski klinični center.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek in torek bo precej jasno. Zjutraj in deloma dopoldne bo ponekod po nižinah in predvsem ob morju megla ali nizka oblačnost, ki se bo zlasti ob morju zadržala večino dneva.
V sredo bo pretežno oblačno in hladneje. Proti večeru se bodo od severa razširile padavine, po nižinah sprva kot dež, ki bo v noči na četrtek prešel v sneg.
V četrtek bo snežilo. Na Primorskem bo zapihala burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje Urada za meteorologijo se nadaljuje suho in toplo vreme. Sneg se seseda in preobraža, nižje tudi tali. Ponoči pomrzne. Ob koncu tedna se je snežna odeja še nekoliko stabilizirala.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 360 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 80 cm.
Drugod po naših gorah je na 1500 metrov okoli 10 cm snega. Prisojna pobočja so ponekod kopna tudi nad 1500 metri.
Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki večinoma ne nosi človeške teže. Kjer je sneg spihan, pa je podlaga trša in ponekod poledenela. Mehak sneg je le v osojah visokogorja. Nižje je sneg večinoma moker in zmehčan, ponoči pa tudi pomrzne, a le dovolj visoko ter v mraziščih.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp, nad okoli 1700 metri 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi zlasti na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih. Drugod po naših gorah je nevarnost 1. stopnje.
Čez dan se snežna odeja na prisojnih pobočjih ojuži in nekoliko se poveča možnost, da splazite sneg. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov.
V ponedeljek in torek bo še sončno in toplo vreme. Že jutri se bo malo ohladilo, ledišče se bo spustilo do nadmorske višine 2200 metrov.
Višje bo sneg pomrznil. Še bolj se bo ohladilo do srede zjutraj, ko bo ledišče na nadmorski višini okoli 1300 metrov. Snežna odeja se bo stabilizirala.

Bilten URSZR: 17.01.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.