Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 03.03.05

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
3. marec 2005 - izvleček


PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA V PRIHODNJIH DNEH


V petek bodo padavine na Primorskem in v zahodnih krajih ponehale že zjutraj, čez dan pa tudi drugod po državi. Od zahoda se bo delno zjasnilo. Popoldne bodo lahko nastale posamezne snežne plohe. Zvečer bo na Primorskem zapihala šibka burja. V soboto bo na Primorskem delno jasno, drugod pretežno oblačno. Dopoldne bo predvsem na Dolenjskem prehodno spet lahko rahlo snežilo. V hribovitem svetu so možne snežne plohe.
V nedeljo in ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem v južni Sloveniji bo rahlo snežilo. Na Primorskem bo pihala burja.

RAZMERE V GORAH


Po podatkih Urada za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje je v noči na petek snežilo. Zapadlo je od 10 do 35 centimetrov snega, največ v Julijskih Alpah. Močnejšega vetra ob sneženju ni bilo. Novi sneg se je dobro sprijel s podlago, le na vetru izpostavljenih legah, kjer je bil stari sneg spihan do trde in poledenele podlage, se s podlago ni sprijel.
V Julijskih Alpah je na 1000 metrih od 70 do 90 centimetrov snega, nad 1500 metrov pa od 160 do 200 centimetrov. V Karavankah in Savinjskih Alpah ter na Pohorju je na 1500 metrih do 110 centimetrov snega. Novi sneg je suh in mehak. Na vetru izpostavljenih legah je novega snega manj, spodaj pa je poledenela podlaga. Višina snežne odeje je precej neizenačena, zlasti v visokogorju je precej zametov. Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih in v zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod pa 2. stopnje po petstopenjski lestvici.
Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Plaz lahko sproži planinec ali turni smučar ob obremenitvi snežne odeje.
Do ponedeljka bo v gorah večinoma suho vreme, čeprav bo občasno še rahlo snežilo, pa bo količina zapadlega snega zanemarljiva. Mrzlo bo, zato se bo sneg le počasi sesedal.
V soboto bo prehodno zapihal severovzhodnik, ki bo novi sneg prenašal v zamete. Nevarnost snežnih plazov bo ostala do ponedeljka nespremenjena.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.