Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 04.04.07

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
4. april 2007 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V sredo bo dopoldne pretežno oblačno, še se bodo pojavljale manjše padavine. Popoldne bodo padavine ponehale, najkasneje na jugovzhodu. Od severa se bo delno zjasnilo. Zjutraj bo na Primorskem začela pihati zmerna burja. V notranjosti Slovenije pa severovzhodni veter. Burja se bo zvečer še okrepila. Ponoči se bo zjasnilo.
V četrtek bo precej jasno. Burja bo oslabela.
V petek bo pretežno jasno.
V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah v zadnjih dneh večinoma suho in razmeroma sončno vreme. Le v torek popoldne je nastajala kopasta oblačnost s krajevnimi padavinami. Lokalno je zapadlo do nekaj centimetrov snega. Ničla je bila na nadmorski višini okoli 2200 metrov. Sicer pa se je snežna odeja pospešeno sesedala in preobražala, le nad 2300 metri je zaradi nizkih temperatur ta proces potekal precej počasneje.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do 300 cm snega, na 1500 metrih do 170 in na 1000 metrih še do 10 cm. V prisojah se snežna odeja začne še višje. Drugod v naših gorah je na 1500 metrih do 60 cm snega, nižje pa, razen v osojah, snega hitro zmanjka. Snežna odeja je nad 2300 metri še mehka, drugod pa je sneg zjutraj pomrznjen, čez dan pa moker in zmehčan. Nevarnost snežnih plazov je nad 2000 metrov 2. stopnje, nižje pa 1. stopnje po petstopenjski lestvici. Snežni plaz lahko sprožite le ob večji dodatni obremenitvi, posebno na mestih z napihanim snegom ter na strmih pobočjih.
V sredo bo sprva še oblačno, a večinoma suho. Popoldne se bo zjasnilo. Pihal bo okrepljen severovzhodnik. Do petka zjutraj bo suho in precej jasno vreme. Veter bo oslabel. Ničla bo v sredo na nadmorski višini okoli 1700 metrov, v četrtek popoldne pa se bo že dvignila nad 2000 metrov. Snežna odeja bo danes nad 1700 metri pomrznjena, nižje pa bo ostal sneg moker in zmehčan. V četrtek se bo tudi višje zmehčal, še posebno na prisojnih pobočjih. Sneg se bo sesedal in stabiliziral.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.