Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 04.05.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
4. maj 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V petek bo na Primorskem pretežno jasno, burja bo oslabela. Drugod po Sloveniji bo sprva pretežno jasno, popoldne delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ponekod bodo kratkotrajne plohe. Pihal bo šibak do zmeren vzhodni veter. V soboto bo delno jasno, predvsem popoldne spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami.
V nedeljo bo spremenljivo oblačno, še se bodo pojavljale plohe. V ponedeljek bo sprva povečini sončno, popoldne se bo od zahoda zmerno pooblačilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se nadaljuje sončno in razmeroma toplo vreme. Ničla je bila na nadmorski višini okoli 2500 metrov. Snežna odeja se je nižje sesedala in talila. Ponoči je pomrznila večinoma le v visokogorju, kjer se je čez dan tudi zmehčala.
Na 1500 metrih je v Julijskih Alpah do 110, na 2500 metrih pa od 300 do 470 centimetrov snega. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju ga je na 1500 metrih do 20 centimetrov. Višina snežne odeje je precej neizenačena, Prisojna pobočja so kopna že nad 1700 metrov.
Snežna odeja ponoči v visokogorju ter na planotah tudi nekoliko nižje pomrzne in je zjutraj ter del dopoldneva prekrita s skorjo, nato se zmehča in je mehka. V visokogorju, nad okoli 2200 metrov, večinoma nosi človeka in se le malo predira. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje, sredi dneva in popoldne pa se zlasti v prisojah poveča na 2. stopnjo po petstopenjski lestvici. S strmih pobočij se lahko prožijo manjši plazovi mokrega snega. Zvečer, ponoči in zjutraj je nevarnost manjša in spontanega plazenja ne pričakujemo.
Nadaljevalo se bo sončno, od sobote dalje pa bolj spremenljivo vreme s krajevnimi plohami. Ničla bo na nadmorski višini med 2100 in 2300 metrov. Nižje se bo sneg talil. Nevarnost snežnih plazov se ne bo spreminjala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.