Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Matej Burjak (1947–2011)

Naš časopis: Veliko nam je pomenil, tako kot prijatelj in kot dejaven planinec v našem planinskem društvu.

Zapisal se jim je, ko je kot 29-letni brez izkušenj osvojil Triglav in šel po polici pod Kanjavcem na Prehodavce. Če je le imel možnost, je odšel nekam v višave, sam ali z družbo. Pozneje je pomagal pri delu planinske sekcije v Horjulu, ki jo je od leta 1984 tudi vodil. Njegovi obiski gorskega sveta so že takrat segali tudi zunaj meja naše dežele.

Časi so se spreminjali in spoznal je, da bi bilo dobro ustanoviti planinsko društvo, katerega glavni pobudnik je bil. Bil je prvi tajnik društva in mnogokrat je ob sredah dežural v pisarni društva. Predvsem pa je vodil izlete. Njegove so tudi nekatere planinske poti proti Koreni, ki jo je tako rad in pogosto obiskoval.
Vmes se je za nekaj časa umaknil, a je znova prišel. Bil je svetovni planinski popotnik; pripo- vedoval nam je, kako je bilo v Tibetu, na Kilimandžaru in še marsikje drugje. Spet je vodil horjulske planince, v zadnjih letih predvsem Lazarje. Radi so hodili z njim, marsikaj je poznal in jim vedel o marsičem povedati.
Njegovo delo v planinski organizaciji je PZS priznala z bronastim in srebrnim častnim znakom. Imel je še veliko načrtov, še na občnem zboru nam je poročal o njih.

Žal so se pojavile težave z zdravjem, ki jih je pogumno premagoval. Še vedno je hodil, čeprav težko, s svojimi prijatelji ali pa tudi sam, na svojo drago Koreno, dokler ga bolezen ni premagala. Hvaležni smo mu za vse, kar nam je vsem skupaj dal.

Pogrešali ga bomo.
Planinsko društvo Horjul
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
BIO novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.