Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planine in ljudje - 27.02.1974

Planine Hrvatske

Planine in ljudje - 27.02.1974

V Zagrebu je pred dnevi izšel planinsko-turistični vodnik Planine Hrvatske, ki ga je izdala PZ Hrvatske, napisal pa znani publicist in planinski delavec dr. Željko Poljak. Vodnik je izredno obsežen (544 strani formata 12 x 17 cm), saj obravnava vse za planince zanimiva področja v SR Hrvatski, in kjer je potrebno seže tudi prek republiških meja. Pisan je pregledno, čeprav pogrešamo obrobne številke, ki smo jih vaje ni v naših vodnikih, ilustriran pa je s številnimi kartami (34), fotografijami in tabelami. Naročila sprejema PZ Hrvatske, Kozarče 41000 Zagreb, cena za člane planinskih organizacij je 70 din, v prodaji pa bo 100 din.

Pomladanske vzgojne akcije

Odbor za vzgojo in izobraževanje MP PZS razpisuje v skladu z letnim delovnim načrtom v pomladanskem času še tri vzgojne akcije. Seminar za inštruktorje planinske vzgoje, združen s sejo odbora za vzgojo in izobraževanje bo od 21. do 24. marca. Udeleženci oziroma PD plačajo po 100 din, preostanek bo krila MK PZS. Od 5. do 7. aprila bo obnovitveni seminar za mladinske vodnike in mentorje planinske vzgoje (cena 70 din), od 11. do 14. aprila pa bo seminar za načelnike MO združen s posvetom načelnikov (cena 100 din). Vse tri akcije bodo v mladinskem domu v Bohinju. Rok za prijavo je 1. marec.

Ker bodo imeli vsi seminarji dopoldan na programu smučarske ture, teoretični del bo popoldan in zvečer, morajo vsi udeleženci prinesti s seboj poleg druge tehnične tudi kompletno smučarsko opremo.

Izlet

PD PTT Ljubljana vabi v nedeljo na izlet POKLJUKA RUDNO POLJE. Odhod iz Ljubljane s posebnim avtobusom bo ob 7. uri. povratek pa okoli 18. ure. Vodja izleta bo Dominik Koci, prijave pa sprejemajo v društveni pisarni.

Odmevi z gora

V petek ob 17.40 bo na drugem programu radia reportaža o planinskem združevanju med delavci na tujem, ki jo je pripravil urednik Marijan Krišelj in ji dal naslov Naši planinci na tujem.

Predavanja

PD Ljubljana-matica vabi danes zvečer ob 20. uri na predavanje dr. Katice Drobne in dr. Antona Praprotnika »Med koralami in morskimi psi pod Sinajem«. Predavanje bo v predavalnici fakultete za elektrotehniko na Tržaški cesti.

PD PTT Ljubljana pa vabi na predavanje prof. Mirka Šoštariča Neznano Pohorje, ki bo jutri ob 19. uri v dvorani ptt podjetja na Cigaletovi 15/XI.

PD Rašica

Šentvid organizira ponedeljek 4. marca ob 19.30 Prosvetnem domu Gameljne predavanje inž. Milana Ciglarja, o Dolomitih in planinski poti st. 1.

Dva zbora PD Kranj

V petek, 15. t. m. je bil prvi občni zbor samostojnega pionirskega odseka pri PD Kranj, ki je bil do sedaj v okviru MO, a se je ločil zaradi specifičnosti dela ter planinske vzgoje. Združujejo že okoli 800 pionirjev, učencev, 10 Sol v občini Kranj in vzgojnega zavoda Preddvor in predstavljajo že 40 odstotkov vseh članov. Za načelnika pionirskega odseka so izvolili Franca Benedika.

V torek 5. marca ob 18. uri pa bo v veliki dvorani občinske skupščine Kranj občni zbor ob 75-letnici društva. Na tej jubilarni prireditvi bodo udeleženci lahko dobili tudi že novo društveno značko in ponatis brošure, ki so jo izdali leta 1900, torej ob 10-letnici ustanovitve in se jubilejni žig društva.

Za mlade treh dežel

Planinska zveza Slovenije bo po dogovoru s srečanja Treh dežel v Postojni 23. in 24. marca priredila turno smučarski izlet za mlade planince Furlanije Julijske krajine, Koroške in Slovenije. Zbor bo v soboto ob 16. uri, nato bodo na sporedu pogovori, prikaz diapozitivov in podobno, v nedeljo pa bo skupen vzpon na Rodico s spustom skozi Žagarjev graben.

Program SPD Triglav

Poročali smo že, da Slovensko planinsko društvo Triglave v Švici organizira 3. marca III. Slovenski veleslalom. Sedaj pa smo dobili na vpogled še njihov celoletni program iz katerega je raz vidno, da imajo za letos predvidenih kar 11 različnih akcij.

V Mellenu, kjer je sedež društva bodo imeli kar tri družabne večere s prikazovanjem diapozitivov. Pred tednom dni so imel pustovanje, sedaj je na vrsti smučarsko tekmovanje, teče pa tudi smučarska šola, za 1. maj načrtujejo izlet s piknikom, 26. maja pa srečanje slovenskih otrok, k hodijo v dopolnilne šole v Švici. Pred pričetkom letne sezone bo Planinski ples, konec julija izlet v domače gore pod naslovom Dobimo se v Bovcu, med letom bo več avtobusnih izletov v švicarske gore, septembra dvodnevno srečanje z izletom v Stuttgart in novembra IV. občni zbor SPD Triglav.

Aktivnost PD TAM

Planinsko društvo TAM iz Maribora je imelo lani padec števila članov za 205 (1972:1893, 1973: 1688), kar pripisujejo deloma tudi premalo atraktivnemu programu akcij. Ob tem pa je potrebno omeniti, da so organizirali 23 izletov za člane in mladince, posamezne skupine pa so jih imele de 10. Povprečna udeležba na enem izletu je bila 46 članov.

Da bi letos pripravili program, kakršnega si žele člani, so organizirali posebno anketo in prvi rezultati so to kažejo, posebno pri delu MO.

Planinske postojanke

Planinsko društvo Škofja Loka sporoča, da bo dom na Lubniku od 1. marca dalje zopet redno oskrbovan. PD Rašica pa sporoča, da dom na Rašici, ki je redno oskrbovan le ob nedeljah, odprt za skupine tudi med tednom, po predhodnem dogovoru. ki je mogoč vsak torek med 16. In 19. uro v pisarni turističnega društva Šentvid na Celovški 354.

Delo, 27. februar 1974, arhiv G-L

Značke:
GL4 Delo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.