Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 24.04.14

Primorski dnevnik: Pomladanski izlet na Kozlek; Prvomajski nočni pohod na Kokoš in dvojni ogenj

Pomladanski izlet na Kozlek

V jutranjih urah na velikonočni ponedeljek so se kljub slabim vremenskim razmeram tržaški planinci zbrali v Bazovici in z društvenim kombijem ter nekaj osebnimi vozili napotili v območje Ilirske Bistrice.
Kombi je skupina pustila v Vrbovem in se pod dežjem začela vzpenjati po robu Snežniške planote. Megla ni dopustila pogleda v Zgornjo Reško dolino in na hribovje, ki jo obdaja. Zato so lahko izletniki uživali ob pogledu trobentic, brstičev in cvetov, ki so se tam komaj odpirali. Duh po mokrem lesu jih je ves čas spremlal na stezi do koče na Kozleku, ki so jo zgradili planinci Planinske skupine Podgora. Temeljni kamen so vzidali 1. maja 1990. Tam so se izletniki okrepčali s toplim čajem, saj je kočo oskrbnik namensko odprl za skupino pohodnikov SPDT. Dež je še vedno pršil, ko so po pavzi in skupni fotografiji izletniki dosegli bližnji vrh Kozleka (997 m) in se začenjali spuščati ponovno v dolino reke Reke. Vodiča Nevenka in Mauro sta varno vodila skupino po malo bolj strmi in premočeni stezi, ki se je spuščala po iglastem gozdu, mimo njiv do Trpčane, kjer jih je čakal avtomobil, ki je voznike peljal po kombi. Pomladanski izlet se je zaključil ob spremljavi harmonike, ki je po-pestrila popoldne. Kljub muhastemu vremenu so bili pohodniki veseli, da so lahko spoznali nov kraj.

Prvomajski nočni pohod na Kokoš in dvojni ogenj

Vaške organizacije iz Bazovice bodo v sredo, 30. aprila, na predvečer 1. maja, organizirale tradicionalni nočni pohod na Kokoš. Ob 19.45 se bodo v Bazovici najprej poklonili padlim pred vaškim spomenikom NOB. Nato bo okrog 20.15 zbirališče pri kalu (na cesti proti Lipici), kjer bodo tudi prižgali taborni ogenj. Start vodenega pohoda bo ob 21. uri. Do vrha Kokoši je približno ura nezahtevne hoje. Priporočljiva sta primerna obutev in svetilka. Novost letošnjega pohoda je prižig tabornega ognja tudi na vrhu Kokoši (674 m), kjer se bodo pohodniki pogostili in zapeli. Na pomoč so organizatorjem priskočili taborniki Rodu Kraških j‛rt iz Sežane ter sežanski Klub študentov. Na Bazovskem vrhu bodo nato dvignili prvomajsko rdečo zastavo. Družabni večer se bo nato nadaljeval ob ognju in v koči na Kokoši.
 

 24.04.2014

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.