Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 28.12.12

ARSO: Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

V sredo so bile v gorah padavine. Sprva je snežilo nad okoli 1600 m, nato se je meja sneženja spustila pod 1000 m.
Zapadlo je od 5 do skoraj 30 cm snega. Nižje je bil sneg moker in se je s podlago kar dobro sprijel, višje pa ne, saj je snežilo na skorjasto podlago. Močan jugozahodnik je prenašal sneg v zamete.
Do danes se je novi sneg nekoliko sesedel, s strmejših pobočij se je obletelo nekaj plazov. Jugozahodnik je še prenašal sneg in delal nove zamete.
Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1100 m. Sneg je večinoma mehak, ponekod pa je nastala tanka skorja zaradi vetra.
Na vetru izpostavljenih mestih je sneg močno spihan, obsežna so območna napihanega snega. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 150 cm snega, na 1500 m pa do 50 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 15 do slabih 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 3. stopnje, v nadmorskih višinah pod okoli 1500 m pa 1. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremeitvi sprožite snežni plaz. Napihanega snega je največ na severnih in vzhodnih straneh grebenov. Spontanih plazov ne pričakujemo. V sredogorju ter na mestih, kjer je sneg spihan, je ponekod tudi nevarnost zdrsov na poledeneli površini.
Do ponedeljka bo vreme suho. Danes bo začel pihati okrepljen severni veter, ki bo prenašal sneg in delal zamete na južnih straneh grebenov in prelazov. Ledišče se bo do noči spustilo do nadmorske višine okoli 1100 m. Jutri in v nedeljo bo pretežno jasno. Veter bo šibak, v visokogorju večinoma zahodnih smeri. Dotekal bo toplejši zrak in ledišče se bo že v soboto zopet dvignilo na okoli 2400 m, do nedelje zvečer pa se bo spet spustilo do nadmorske višine 1800 m. Sneg se bo počasi preobražal, na površini bo nastajala skorja zlasti na prisojnih pobočjih. Predvsem v soboto se bo zaradi otoplitve snežna odeja prehodno nekoliko bolj lablizirala. V visokogorju bo nevarnost snežnih plazov ostala 3. stopnje.

Novo poročilo bo izdano v ponedeljek, 31.12.2012.

  28.12.2012

► Slika s Kredarice

G-L: poobjave z ARSO 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.