Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 03.08.08

Nedeljski dnevnik: Če se avgusta po gorah kadi ...

Eden izmed številnih slovenskih vremenskih pregovorov pravi takole: »Če se avgusta po gorah kadi, kupi si kožuh za zimske noči.« Ta pregovor torej namiguje, da nam morda lahko že avgust pove, kakšna zima nas čaka v naslednjih mesecih. V nedeljo, 3. avgusta, ima god »vremenski svetnik" Kasijan in za ta dan pregovor pravi: »Kakršno vreme da Kasijan, tako bo še ostalo marsikateri dan." Upajmo, da bo tega dne lepo vreme, saj smo julijskega dežja in neviht že pošteno siti. Če se bodo uresničile naše napovedi, sestavljene po Herschlovem vremenskem ključu, potem bo morda avgust popravil vtis doslej kislega poletja.

Čas bi že bil, da nam poletje da še nekaj lepega vremena. Vendar obstaja bojazen, da bodo prvi avgustovski dnevi mokri. Padavine nam namreč lahko prinese lunin mlaj, ki je nastopil svojo vlogo prvega avgusta. Od prvega luninega krajca dalje, ki se nam bo prikazal 8. avgusta, pa naj bi bila vremenska podoba odvisna od vetrov, ki bodo tiste• dni pihali nad nami. Lepo vreme nam bodo namreč prinašali vetrovi s severne in zahodne smeri, morebitni dež pa'vetrovi z južne in jugozahodne smeri.

Z nastopom polne lune ališčipa, ki se nam bo na nebu prikazal 16. dne, pa si lahko obetamo nekaj lepega vremena. Podobno nam lepo vreme obeta tudi zadnji lunin krajec, ki nam bo začel vladati 24. avgusta. S ponovnim nastopom luninega mlaja pa je vreme spet odvisno od smeri vetrov, ki nas bodo tedaj obiskali: lepo bo ob severnih in zahodnih vetrovih, deževalo pa ob južnih ali jugozahodnih vetrovih. Upajmo, da bodo pihali tisti vetrovi, ki nam prinašajo lepo vreme.

Mesec september se bo verjetno začel z muhastim in spremenljivim vremenom. Vsaj tako nam zagotavlja Herschlov vremenskih ključ. Tam v drugi polovici meseca nas bodo morda spet obiskale padavine. V zadnjih septembrskih dneh, ko bo že nastopila jesen, pa se 1;>0mo morali sprijazniti s spremenljivim vremenom.

  03.08.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.