Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 25.05.08

Nedeljski dnevnik: Zofka se nam je izneverila

V letošnjem maju so se nam izneverili ledeni možje, ki imajo svoje dneve od 12. do vključno 14. maja. Namesto hladnih dni smo imeli skorajda poletje. Zagotovo po kar nekaj letih se nam je izneverila tudi tista znana polulana Zofka, ki praznuje god 15. maja. Letos nam ni naklonila niti ene same kapljice dežja. Za to vremensko svetnico star slovenski pregovor pravi:» Če Zofija zemlje ne poškropi, poletje prida ni.«

V nedeljo, 25. maja, bo imel god »vremenski svetnik« Urban. Omenimo dva pregovora, ki se navezujeta nanj. Prvi pravi: »Če je Urbana lepo, rado suši se jeseni seno,« drugi pa modruje: »Če Urbana sonce sije, jesen polne sode nalije.« Kljub nekaterim dolgoročnim napovedim maj le ni bil tako moker, kot smo pričakovali. Zato pa je bil toliko bolj moker april. Po številu dni s padavinami uvrščajo naši meteorologi letošnji april med pet najbolj mokrih, ki so se zvrstili od leta 1901. V Ljubljani je bilo letos kar 21 padavinskih dni, medtem ko je dolgoletno povprečje štirinajst takšnih dni. Še največ »mokrih« dni je bilo aprila v Ljubljani leta 1989, kar 23. Medtem ko je po nižinah pogosto deževalo, je po gorah snežilo. Konec meseca aprila so na Kredarici izmerili več kot štiri metre debelo snežno odejo. Bogate padavine so imeli tudi na Voglu, kjer je padlo 400 litrov na kvadratni meter površine, v Bovcu pa 350 litrov.

Pogoste padavine so se seveda odražale tudi v urah sončnega obsevanja. V Ljubljani je sijalo sonce 154 ur, kar je dvanajst ur manj, kot je znano dolgoletno povprečje, izračunano za obdobje v letih od 1971 do 2000. Ob našem morju je bilo za deset do dvajset odstotkov manj sončnega obsevanja, kot je znano dolgoletno povprečje. Po napovedih Evropskega centra za srednjeročne prognoze vremena naj bi v zadnjih majskih dneh že imeli pravo poletno vreme.

  25.05.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.