Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 24.05.09

Nedeljski dnevnik: Topli ledeni možje

Letošnji ledeni možje niso izpolnili svojega poslanstva, saj so bili kar pretopil. Pač pa se je tokrat spet odrezala tista »polulana Zofka«, ki je ponekod vsaj simbolično poškropila zemljo. To počne že vrsto let, izjema je bilo le lansko leto, ko je bilo na njen dan, 15. maja, lepo in suho vreme. V letošnjem maju sta pred nami samo še dva kolikor toliko znana vremenska svetnika, Urban in Kocjan. Prvi goduje 25. maja, drugi pa 31. maja.

Zofija je torej letos marsikje poškropila zemljo, zato se bo morda uresničil naslednji ljudski pregovor: »Če Zofija zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni.« Ker je torej Zofka zemljo poškropila, lahko pričakujemo prijetno poletje. Kakšno poletje nas čaka, nam lahko pove tudi Urban, ki ima god 25. maja. Zanj pregovor pravi: »Če je Urbana lepo, rado suši se poleti seno.« Zadnji dan maja ima god Kocjan, za katerega pravijo, da »gobe seje«. Če bo moče dovolj, nam jih bo morda res veliko raztrosil po gozdovih.

Majski dnevi se počasi iztekajo, kljub temu pa je še prezgodaj ocenjevati vreme letošnjega petega meseca. Morda bodo prav zadnji dnevi odločilni, da bomo lahko rekli, da je bil mesec maj moker, suh ali pa v mejah znanih povprečij. Zagotovo pa lahko že sedaj rečemo, da je bil v svoji drugi polovici kakšen dan izredno topel. Zato smo marsikje lahko našteli nekaj tako imenovanih toplih dni. To so dnevi, ko nam termometer preko dneva kaže 25 ali še več stopinj. Vročih dni seveda doslej še ni bilo, saj bi se zanje živo srebro v termometru moralo dvigniti na trideset in več stopinj. Vroči dnevi nas morda čakajo že prihodnji mesec, ko se bomo poslovili od pomladi in prestopili v koledarsko poletje. Do takrat moramo počakati še kakšen mesec. Po napovedi, sestavljeni s Herschlovim vremenskim ključem, nas bo, če prej ne, razveseljevalo lepo vreme tam od 7. junija naprej, ko bo nastopila polna luna.
 

  24.05.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79785